Ελλάδα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην «εποχή» των drones – Οι Έλληνες κομάντο εξοπλίζονται με νέες μη επανδρωμένες τεχνολογίες

Ο στόχος που έχει θέσει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ για τις ελληνικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις εξελίξεις στα σύγχρονα πεδία των μαχών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ουκρανία, όπου έχει διαπιστωθεί πλέον ο ρόλος και η σημασία που έχουν τα drones, προκαλώντας εξαιρετικά δυσανάλογες, με το κόστος του, απώλειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα.

Τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία και οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ αποτελούν πλέον πολύτιμο οδηγό για να περάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην «εποχή» των drones, για να μπορούν να επιχειρούν ακόμα και πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Μπορεί τα προηγούμενο διάστημα να χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όμως πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό. Drones στον αέρα αλλά και στη θάλασσα δοκιμάζονται εντατικά και ήδη τα πρώτα από αυτά σταδιακά εντάσσονται στο οπλοστάσιο των Μονάδων της ΔΕΠ.

Σε συνεργασία με το νεοσύστατο Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) και τον ΣΤ’ Κλάδο του ΓΕΕΘΑ, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων παίρνουν στα χέρια τους είτε drones του εμπορίου είτε πρωτότυπα σε στρατιωτική διαμόρφωση, για να τα δοκιμάζουν σε πραγματικές συνθήκες.

Οι Έλληνες κομάντο εξοικειώνονται με τα drones

Drones καμικάζι φορτωμένα με εκρηκτικά, τα οποία «καρφώνονται» στο στόχο είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις είτε για οπλικά συστήματα είτε ακόμα και για θέσεις μάχης. Drones που μεταφέρουν χειροβομβίδες με στόχο «χειρουργικά» χτυπήματα μέσα από πόρτες και παράθυρα, αλλά και drones τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για αντιπερισπασμό.

DEP DRONES SARIKASΠηγή: OnAlert.gr – Κώστας Σαρικάς

Όλα αυτά με τη χρήση μικρότερων ή μεγαλύτερων drones αξίας από μερικές εκατοντάδες έως λίγες χιλιάδες ευρώ, τα οποία μπορεί κανείς είτε να τα κατασκευάσει με απλά υλικά του εμπορίου είτε να τα προμηθευτεί. Το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση τους και οι δοκιμές, ώστε να προχωρήσει η μαζική κατασκευή τους και να αποδοθούν στις Μονάδες για εκπαίδευση και χρήση.

Ήδη στο ΕΛΚΑΚ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τέτοιων drones, με τα πρώτα να έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Στόχος είναι κάθε Ομάδα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων να διαθέτει τα δικά της drone και να έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά, ώστε να είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Τα πρώτα drones έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε διάφορα σενάρια ημέρα και νύχτα. Εξοπλισμένα με ειδικές κάμερες, είτε θερμικές είτε υπέρυθρες, αποτελούν το «μακρύ χέρι» των Special Operators και φτάνουν με ασφάλεια και ταχύτητα εκεί που δεν μπορούν να φτάσουν οι κομάντος χωρίς κίνδυνο.

Μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας για τις αμφίβιες Μονάδες

Την ίδια ώρα, προχωρά και η προσπάθεια κατασκευής αμφίβιων drones ΜΕΣΕ (Μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας) για τις ανάγκες των Αμφίβιων Μονάδων Z’ MAK αλλά και ΕΤΕΘ. Το πρωτότυπο μη επανδρωμένος σκάφος επιφανείας που έλαβε μέρος στην διακλαδική πολυεθνική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «Orion 24» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια.

Πρόκειται για ένα ταχύπλοο, το οποίο διαμορφώθηκε σε θαλάσσιο drone από Στελέχη της ΔΕΠ και του ΚΕΤΑΚ με απλά υλικά και πολύ χαμηλό κόστος. Στo σκάφος με μήκος 6,3 μέτρα, ωφέλιμο φορτίο 1600 κιλά και 2 εξωλέμβιους κινητήρες πρόωσης MERCURY 80 ίππων, έχει τοποθετηθεί τριπλό σύστημα επικοινωνίας και ένα «πακέτο» ηλεκτρο-οπτικών μέσων επιτήρησης (θερμική κάμερα, FLIR, ραντάρ και κάμερες παρατήρησης – χειρισμού).

DEP DRONES SARIKASΠηγή: OnAlert.gr – Κώστας Σαρικάς

Δίνει τη δυνατότητα σε πολύ γρήγορο χρόνο και χωρίς καμία προετοιμασία να κινηθεί έως και τον τελευταίο βράχο του Αρχιπελάγους, προκειμένου να εκτελέσει αποστολές έρευνας αλλά και να εντοπίσει σχεδόν απαρατήρητο εχθρικές Μονάδες Επιφανείας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή του σε drone – καμικάζι με την προσθήκη εκρηκτικής ύλης.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, στόχος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου είναι μέσα στους επόμενους μήνες όλες οι Αμφίβιες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, να διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους τουλάχιστον ένα Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας για αποστολές τακτικής αναγνώρισης, έρευνας και συλλογής πληροφοριών.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Έκρηξη» των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου τις επόμενες εβδομάδες - Ο κίνδυνος έως το 2035 και το μοντέλο που προβλέπει εστίες
Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, ο ρόλος τις κλιματικής αλλαγής και οι δηλώσεις του καθηγητή Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πέτρου Λυγοξυγκάκη
Φωτογραφία από ψεκασμούς στο Παλαιό Φάληρο για τη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών
Καιρός σήμερα: Άστατος με σποραδικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας στους 32 βαθμούς – Βοριάδες έως 7 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε Μακεδονία και Θράκη από 12 έως 27-29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 29-31, στην Ήπειρο από 15 έως 27-29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 16 έως 29-31 βαθμούς, στα Επτάνησα, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και Κρήτη από 17 έως 28-30 βαθμούς
καιρός
Εμπλοκή του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην Ανάβυσσο - Τι «έδειξαν» κάμερες ασφαλείας
Πλάνα φέρονται να δείχνουν τον Αλκέτ Ριζάι στο beach bar να βάζει δυνατά μουσική και να βγάζει όπλο έπειτα από παρατηρήσεις πελατών και του προσωπικού
Αλκέτ Ριζάι 11
«Τώρα φεύγεις κι είναι δύσκολη η ώρα»: Χιλιάδες άνθρωποι μια αγκαλιά για τον Γιώργο Μαζωνάκη στην Αγία Τριάδα της Νίκαιας - Συνεχίζεται η λαϊκή αγρυπνία
Τα πιο «δύσκολα φεγγάρια» ήρθαν για τον κόσμο που αγάπησε τον Γιώργο Μαζωνάκη, από τη στιγμή που πληροφορήθηκε τον πρόωρο χαμό του και τώρα, σπεύδει για τον πιο δύσκολο αποχαιρετισμό, στη Νίκαια, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο αξέχαστος καλλιτέχνης
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
22