Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι φωτιές «πολιορκούν» τη χώρα – Καλύτερη η κατάσταση στο Βαρνάβα, δύσκολες στιγμές στην Εύβοια

Οι φωτιές «πολιορκούν» τη χώρα – Καλύτερη η κατάσταση στο Βαρνάβα, δύσκολες στιγμές στην Εύβοια
Πηγή: evima.gr

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβέστες σε τέσσερις ταυτόχρονες φωτιές σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, στην πυρκαγιά στον Βαρνάβα, στην Εύβοια.

Γρήγορα ευτυχώς αντιμετωπίστηκε αυτή που είχε εκδηλωθεί στην Νέα Ιωνία Βόλου. 

Αύριο μάλιστα αναμένονται νέοι ισχυροί άνεμοι, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για αναζωπυρώσεις. Μπορεί λοιπόν προς το παρόν η κατάσταση να είναι καλύτερη, ωστόσο το βράδυ θα είναι όλος ο μηχανισμός… στο πόδι.

Στις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Φωτιά επίσης έχει ξεσπάσει και στο Βασιλικό στην Εύβοια.

Εύβοια: «Η κατάσταση είναι εφιαλτική»

Στα Στύρα Ευβοίας η κινητοποίηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη με 64 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα με αντλία, 5 ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα. Υπάρχει επίσης συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης μιλά πλέον για αισθητά βελτιωμένη εικόνα.

“Η εικόνα είναι καλύτερη από ότι 3 ώρες πριν. Οι συχνές ρίψεις από αέρος αλλά και η τοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος έχει περιορίσει τη φωτιά σε ένα κύριο μέτωπο στο χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί” λέει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 2 ελικόπτερα όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη “κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις στα μέτωπα της φωτιάς” και παράλληλα αναπτύσσονται οι δυνάμεις από εδάφους.

Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη που πήραν μέρος στην κατάσβεση «αποσύρθηκαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων» και όπως σημειώνει ο κ. Κελαϊδίτης “περιμένουμε γύρω στις 8:00 το βράδυ να έχουμε ύφεση των ανέμων και έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να χτυπήσουμε τα μέτωπα της φωτιάς και να περιορίσουμε τις καταστροφικές φλόγες”.

Στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί από αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας συμμετέχουν ομάδες εθελοντών, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα από τους Δήμους και την Περιφέρεια όπως επίσης και μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα ενώ η συγκεκριμένη έκταση στην οποία επεκτείνεται τώρα η φωτιά είχε καεί πάλι πριν από 14 χρόνια, το 2007.

«Εφιαλτική κατάσταση»

«Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική παρά τη μάχη που δίνουμε από τον αέρα και το έδαφος, το μέτωπο είναι μεγάλο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ και βεβαίως στις ψηλότερες περιοχές μπορεί και 10 μποφόρ” δηλώνε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος που προσπαθεί μαζί με την Περιφέρεια αλλά και την Πυροσβεστική να συντονίσει τις δυνάμεις.

Όπως υπογράμμιζε ο δήμαρχος Καρύστου “το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από τα χίλια μέτρα από το χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί προληπτικά ενώ προηγούμενα εκκενώθηκε ο οικισμός Καγκαδαίοι καθώς η φωτιά πέρασε κοντά στον οικισμό” όπως σημείωσε.

Μέσα σε μία ρεματιά επιχειρούν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες από τα Στύρα και προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά να μην περάσει τον κεντρικό δρόμο καθώς πνέουν στην περιοχή πολύ ισχυροί άνεμοι.

«Δίνουμε μάχη μέσα σε μία ρεματιά να ανακόψουμε ένα επικίνδυνο μέτωπο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χουλιάρας που είναι μεταξύ των εθελοντών από τα Στύρα που έχουν σπεύσει στο μέτωπο της φωτιάς. Μαζί τους επιχειρούν σε διάφορα σημεία και εθελοντές και από τις γειτονικές περιοχές αλλά και την Κάρυστο.

«Γίνεται επιχείρηση από εδάφους και αέρος για να τεθεί υπό έλεγχο και να μην προσεγγίσει κατοικημένη περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο μας» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων κ. Ν. Μπάλτσης ενώ μία ώρα πριν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είδαν στα κινητά τους ένα μήνυμα από το 112 που έγραφε «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νιμπορειό Ευβοίας, απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι – Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Η ενημέρωση Χαρδαλιά

Νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι σήμερα έχουν ξεσπάσει μέχρι στιγμής 51 πυρκαγιές ενώ τόνισε ότι πρόκειται για άλλη μια δύσκολη ημέρα με ανέμους 6 και 7 μποφόρ και με ριπές να φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Ο κ. Χαρδαλιάς δίνοντας στη συνέχεια στοιχεία για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα γνωστοποίησε ότι λίγο μετά τις 11 το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής. Αυτή τη στιγμή η εικόνα της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά βελτιωμένη, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου και οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα καθώς και 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη μαζί με το BERIEV-200. Την πυρκαγιά συντονίζει ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης με τον οποίο βρέθηκαν από το πρωί στο πεδίο και εκείνος παραμένει στο σημείο.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Ελευσίνα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου στα τοπωνύμια Ρουπάκι, Πάτημα και Σοφό πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν από τις 10 και μισή το πρωί διάσπαρτες εστίες σε χαμηλή βλάστηση. Κάποιες από αυτές πλησίαζαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επί της λεωφόρου Δερβενοχωρίων αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκτασή τους. Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας από την ΕΛΑΣ στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ , στη Λεωφόρο Δερβενοχωρίων, στη Λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής αλλά και σε άλλους κάθετους δρόμους.

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι εκδηλώθηκε αγροτοδασική πυρκαγιά στην Νέα Ιωνία Βόλου η οποία και αντιμετωπίστηκε μέσα σε μία ώρα.

click4more: Φωτιά στην Εύβοια: Στη μάχη με τις φλόγες ο ιπτάμενος ρωσικός γίγαντας Beriev – Εκτός ελέγχου η πύρινη λαίλαπα

Σχετικά με την πυρκαγιά στα Στύρα Ευβοίας ανέφερε ότι λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εκδηλώθηκε μεγάλη αγροτοδασική πυρκαγιά στα Στύρα Ευβοίας, η οποία με την βοήθεια των ανέμων κινήθηκε νότια με αποτέλεσμα ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων να εισηγηθεί την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του παραλιακού οικισμού Νιμπορειό οι οποίοι άλλωστε ειδοποιήθηκαν και μέσω του 112. Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να απειλεί μέχρι στιγμής κατοικίες και υποδομές.

«Στο κέντρο των επιχειρήσεων παραμένουμε με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου ενώ ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πετάει πάνω από τα Στύρα αυτή τη στιγμή με συντονιστικό ελικόπτερο. ‘Αλλη μια δύσκολη ημέρα με ανέμους 6 και 7 μποφόρ και με ριπές να φτάνουν τα 8 μποφόρ. Παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας. Σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώνουμε για ότιδήποτε άλλο προκύψει», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα – Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις