Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Οι Γερμανοί ξανάρχονται… και αγοράζουν εξοχικά σε τιμή ευκαιρίας!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η διαρκής άνοδος του ελληνικού τουρισμού δίνει ώθηση και στην ελληνική αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τις εξοχικές κατοικίες. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στα πάνω της ως τουριστικός προορισμός.

Αυτό βοηθά και την αγορά εξοχικών κατοικιών, παρατηρούν κτηματομεσίτες και εργολάβοι, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

“Αφήσαμε την κρίση πίσω μας”

Ο ανταποκριτής της μίλησε μεταξύ άλλων με τον Γιώργο Πετρά, κτηματομεσίτη γεννημένο στη Στουτγάρδη, ο οποίος «επέστρεψε στην πατρίδα του πατέρα του» στην αρχή της κρίσης, το 2010, για να αναλάβει στη Ρόδο τη διεύθυνση της γερμανικής κτηματομεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers. Λίγο μετά την άφιξή του, «η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η αγορά ακινήτων κατέρρευσε. Όμως τώρα είναι πεπεισμένος ότι “αφήσαμε την κρίση πίσω μας, κινούμαστε πάλι ανοδικά!”», γράφει η Handelsblatt.

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινείται για τρίτη κατά σειρά χρονιά προς ένα τουριστικό ρεκόρ. Από την τουριστική άνοδο στην Ελλάδα «δεν επωφελούνται μόνο οι έλληνες ξενοδόχοι και εστιάτορες. Και η αγορά της δεύτερης κατοικίας παίρνει νέα ώθηση χάρη στον τουρισμό», λέει ο Γιώργος Πετράς. «Το γεγονός ότι η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ένα ομόλογο στην κεφαλαιαγορά, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ακόμη ένα δείγμα για το ξεκίνημα μιας ανάκαμψης. Ο κτηματομεσίτης είχε στο πρώτο μισό του 2017, 60% μεγαλύτερη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. “Η εμπιστοσύνη επιστρέφει”, πιστεύει ο Πετράς».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «το ότι η αγορά εξοχικών κατοικιών αρχίζει να “κινείται” και πάλι το δείχνουν και οι αριθμοί της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά κατοικιών αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά περίπου 55%. Αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από μακρά διελκυστίνδα με τους διεθνείς δανειστές, έφτασε σε συμφωνία στα μέσα Ιουνίου και η Ελλάδα έλαβε μια νέα οικονομική ένεση, παίρνουν ανάσα και όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων».

“Ψηφίζουν” Κρήτη οι γερμανοί!

Την αυξανόμενη ζήτηση επιβεβαιώνει και ο Κρίστιαν Σάιρερ, γενικός διευθυντής της εξειδικευμένης σε ελληνικές εξοχικές κατοικίες κτηματομεσιτικής εταιρείας Global Immobilien Service. «Οι γερμανοί ενδιαφερόμενοι εστιάζουν περισσότερο στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική, αλλά και στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα στο Ιόνιο, λέει ο Σάιρερ».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της αυξανόμενες ζήτησης, οι ελληνικές εξοχικές κατοικίες παραμένουν συγκριτικά προσιτές.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Global Property Guide, «η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για μια υψηλής ποιότητας εξοχική κατοικία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.700 ευρώ». Σύμφωνα με την εταιρεία, η αντίστοιχη τιμή στην Ιταλία είναι 5.800 ευρώ, στην Ισπανία 4.400 και στην Τουρκία 3.000 ευρώ. «Φθηνότερες από την Ελλάδα είναι μόνο η Πορτογαλία με μέσο όρο 2.500 και η Κύπρος με 1.500 ανά τ.μ.».

Πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε