Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι νέοι που ζουν και εργάζονται σε έναν δικό τους καλύτερο «World of Difference»

Οι νέοι που ζουν και εργάζονται σε έναν δικό τους καλύτερο «World of Difference»

Η Ελένη Σακελλαρίδη και ο Νίκος Βανδώρος κατάφεραν να μπουν στη δεκάδα του προγράμματος του Ιδρύματος Vodafone που αλλάζει την κοινωνία. 

 Υπάρχει μια είδηση που τα δέκα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στη λίστα με τις καλύτερες της χρονιάς. Σε αυτές που όχι μόνο χαιρόμαστε όταν μας τις ανακοινώνουν αλλά κατά κάποιον τρόπο σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου μας βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να συμβούν ξανά. Και αυτό γιατί μας δίνουν την ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί τελικά να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ελένη Σακελλαρίδη / photo credits Θάλεια Γαλανοπούλου

Κάθε χρόνο, η ανακοίνωση των νικητών του προγράμματος «World of Difference» του Ιδρύματος Vodafone μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε την ιστορία δέκα νέων παιδιών που κατάφεραν, χάρη στις τεχνολογικές τους γνώσεις και το πάθος τους, να εργαστούν για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, αναλαμβάνοντας θέσεις εργασίας, που αφενός τους εξελίσσουν και αφετέρου αναβαθμίζουν και το έργο των ίδιων των Οργανισμών. Μέχρι στιγμής, 79 ΜΚΟ έχουν υποστηριχθεί από το πρόγραμμα και 89 νέοι έχουν βάλει τη γνώση, το πάθος και τη δουλειά τους για την εξέλιξη της κοινωνίας. Φέτος, σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη από κάθε άποψη, το Ίδρυμα συνεργαζόμενο με το HIGGS, το πρώτο Incubator Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα, πηγαίνει την όλη προσπάθεια ένα βήμα πιο μπροστά, δίνοντας την ευκαιρία στους νικητές του προγράμματος να έχουν δίπλα τους την ομάδα του HIGGS, που τους προσφέρει τις γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν το έργο τους.

Ελένη Σακελλαρίδη / photo credits Θάλεια Γαλανοπούλου

«Τα πρώτα έξι με επτά χρόνια της ζωής αποτελούν την πιο κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης για τον άνθρωπο και σε σημαντικό βαθμό καθορίζουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μας. Είναι μία περίοδος ταχύτατων ρυθμών μάθησης και ανάδυσης ικανοτήτων, δηλαδή η πλέον κρίσιμη περίοδος για να παρέμβουμε ως εκπαιδευτικοί, παρέχοντας στα παιδιά τα ερεθίσματα εκείνα, που θα αναδείξουν πολύτιμες δεξιότητες. Και εδώ έρχεται η εκπαίδευση STEM, που με βιωματικούς και δημιουργικούς τρόπους θα διαμορφώσει όσο είναι νωρίς ένα εύφορο έδαφος, στο οποίο το παιδί θα οικοδομήσει τις γνώσεις και τις ικανότητες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του 21ου αιώνα», εξηγεί η Ελένη η οποία ως πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είχε καθόλου στο μυαλό της ότι μπορεί να ασχοληθεί κάποτε με την εκπαίδευση. Να όμως που τελικά όχι μόνο το έκανε αλλά εκπαιδεύτηκε και εκπαιδεύεται κάθε μέρα και πιο πολύ πάνω σε αυτήν την ανάγκη της για προσφορά.

Όντας σε αυτό το πνεύμα συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ίδιου Πανεπιστημίου όπου και υλοποίησε ερευνητικούς σχεδιασμούς, αναφορικά με τους τρόπους που αναδύονται κρίσιμες γνωστικές ικανότητες και επιστημονικοί τρόποι συλλογισμού. Το 2019 συμμετείχε ως προπονήτρια στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ενώ τώρα που μιλάμε η Ελένη Σακελλαρίδη, ένα άτομο που όπως λέει η ίδια «ξεχωρίζει χάρη στον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζει τις επιλογές της» βρίσκεται στη λίστα με τους δέκα νικητές του προγράμματος «World of Difference» κατέχοντας τη θέση της  Υπεύθυνης Επιστημονικής Επιμέλειας του έργου «Innovation for Teachers» στον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό ROBOTONIO. «Είναι ένα κοινωφελές έργο το οποίο αποσκοπεί στη διάδοση της εκπαίδευσης STEM στα σχολεία, και ιδίως στις μικρές ηλικίες. Θεωρούμε ότι το κλειδί για επιτυχία αυτού του στόχου είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούν να βρουν σχέδια διαθεματικών δραστηριοτήτων μαθηματικών, μηχανικής, φυσικών επιστημών, τέχνης και τεχνολογίας αλλά και σεμινάρια για με ελεύθερη πρόσβαση», εξηγεί η Ελένη η οποία προσκαλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να επισκεφθούν το site του ROBOTONIO και να ενημερωθούν.


Νίκος Βανδώρος / photo credits Θάλεια Γαλανοπούλου

Στον Νίκο Βανδώρο αρέσει πολύ να απασχολείται με εφαρμογές νέων τεχνολογιών, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο ως υποψήφιος διδάκτωρ με θέμα την ψηφιακή αναπαράσταση της οπτικής των αρχαίων, όσο και σε πρακτικό ως διαχειριστής πολιτιστικών έργων. Έχει συνεργαστεί με Οργανισμούς για την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες προς όφελος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έχει δημιουργήσει το «The Urban Game», ένα έργο που χρησιμοποιεί εφαρμογές παιγνίων και ψηφιακή τέχνη, με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Νεωσοίκων της Ζέας στον Πειραιά, ενώ συμμετείχε στο «Πιλοτικό Πράσινο Εκπαιδευτήριο», για την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημοτικού σχολείου Μεταμόρφωσης.

Σήμερα, ο Νίκος ενώ χάρη στο πρόγραμμα «World of Difference» εργάζεται στην ΜΚΟ People Behind, ως Υπεύθυνος Ανάπτυξης του e-Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας, ένα πρόγραμμα με online εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε άτομα άνω των 65 ετών. Μέσω της εν λόγω πλατφόρμας, «οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να έρθουν στον χώρο της People Behind γιατί ενδεχομένως μένουν μακριά, εκτός Αττικής ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αν έχουν μια βασική εξοικείωση με το internet ή λίγη βοήθεια, θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σύγχρονης ή ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης από τον υπολογιστή τους. Θα βλέπουν ζωντανά τον εισηγητή να κάνει το μάθημα, να παρακολουθούν video ή να διαβάζουν από τις σημειώσεις που θα έχουν αναρτηθεί» περιγράφει ο Νίκος, όντας ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα προσπάθειάς τους. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό της ύλης των μαθημάτων σε επίπεδο περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου και του νέου μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα είμαι εισηγητής, και έχουμε ξεκινήσει τη σελιδοποίηση των σημειώσεων και την οπτικοποίηση της ύλης σε video, όπου χρειάζεται. Ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υπάρχουν στο εμπόριο για την ανάρτηση της πλατφόρμας και πλέον έχουμε στραφεί προς μια λύση custom made ειδικά για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής έκδοσης του Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας, σε συνεργασία με μια ανεξάρτητη ομάδα προγραμματιστών», συνεχίζει.

Νίκος Βανδώρος / photo credits Θάλεια Γαλανοπούλου

Για τον Νίκο το όλο εγχείρημα είναι εξόχως σημαντικό ειδικότερα φέτος, στην εποχή του COVID-19. «Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών είναι η κοινωνική ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Από τη στιγμή που όπως ακούγεται είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, ακόμη και αν εμείς δεν χρειαστεί να ξαναπεράσουμε καραντίνα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να κλειστούν και πάλι σπίτι τους, πράγμα που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία και στην υγεία τους».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις