Δευτέρα, 15 Απρ.
28oC Αθήνα

Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας αποφάσισαν αποχή και απορρίπτουν την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας αποφάσισαν αποχή και απορρίπτουν την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας αποφάσισαν την αποχή από τα καθήκοντά τους, ανακοίνωσε μέσω Facebook ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η οποία θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα (20.11.2023) με τον ίδιο να αναρωτιέται «γιατί λένε όχι στη ψηφιοποίηση εν έτει 2023;».

«Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο Facebook και τους ζητάει «να μας πουν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν».

Πιο αναλυτικά, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης παραθέτει αυτά που ζητάει η κυβέρνηση από τους συμβολαιογράφους, τα οποία συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στις «5 θεσμικές συναντήσεις» που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη:

«Απαντώντας σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, δημοσιεύω για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων.

Τι ζητάμε από τους συμβολαιογράφους:

  1. Από τον Ιανουάριο του 2024, που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.
  2. Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.
  3. Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.
  4. Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.

Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:

  1. Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.
  2. Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου.

Αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα. Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν», καταλήγει η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις