Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

ΟΚΑΝΑ – Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης: Πάνω από 100 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν σε ένα χρόνο

ΟΚΑΝΑ – Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης: Πάνω από 100 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν σε ένα χρόνο
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο πεδίο των εξαρτήσεων, καθώς συμπληρώνει το δίκτυο δομών και υπηρεσιών μείωσης της βλάβης.

Σήμερα, η νέα και καινοτόμα αυτή δομή συμπληρώνει ένα έτος από την ίδρυση και λειτουργία της. Τα στοιχεία λειτουργίας του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης αποδεικνύουν την αναγκαιότητα που υπήρχε για τη δημιουργία του.

Με 10.692 επισκέψεις για εποπτευόμενη χρήση από 987 μοναδικούς ωφελούμενους ο χώρος καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες των ενεργών χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών. Παράλληλα, εντός του χώρου παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα, φροντίδα υγιεινής και καλύπτονται βασικές βιοτικές ανάγκες (σίτιση, ιματισμός). Συνολικά, στον Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης έχουν γίνει 27.421 επισκέψεις για όλες τις παραπάνω υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σχετικά, το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι έχουν σωθεί περισσότερες από 100 ανθρώπινες ζωές μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας του. Συγκεκριμένα σε 69 περιστατικά έχει γίνει πρόληψη πιθανής υπερδοσολογίας μέσω στενής παρακολούθησης από το εξειδικευμένο προσωπικό του χώρου, ενώ σε 56 περιπτώσεις υπερδοσολογίας χορηγήθηκε Ναλοξόνη σώζοντας τις ζωές των ωφελούμενων.

Ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης “STEKI 46” του ΟΚΑΝΑ είναι πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων. Περιλαμβάνει 12 ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για την ενέσιμη ή/και εισπνεόμενη χρήση προ-αποκτημένων ναρκωτικών ουσιών, χώρους για την παραμονή των ωφελούμενων, ιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερδοσολογίας, καθώς και χώρο για την παροχή συμβουλευτικής/ψυχολογικής υποστήριξης και διασύνδεσης των ωφελούμενων με θεραπευτικό πρόγραμμα.

Με τον χώρο να ολοκληρώνει με εξαιρετική επιτυχία τον πρώτο του χρόνο, καταφέρνοντας να σπάσει τα στεγανά πολλών ετών, να σώσει ανθρώπινες ζωές και να καλύψει πραγματικές ανάγκες, σήμερα η Διοίκηση του Οργανισμού έχει ήδη προβεί σε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του από τις 8.00 μέχρι και τις 22.00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας (Δευτέρα-Κυριακή).

Ο ΟΚΑΝΑ, με τον συγκεκριμένο χώρο, ενίσχυσε το ολιστικό και ανθρωποκεντρικό μοντέλο του, με στόχο την προάσπιση της ατομικής υγείας των ωφελούμενων αλλά και της Δημόσιας Υγείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις