Ελλάδα

Οξεία ηπατίτιδα – Θάνος Πλεύρης: Έχουμε συμφωνία για μεταμόσχευση σε νοσοκομεία της Ιταλίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Και επίσημα έχουμε τα πρώτα τρία κρούσματα παιδικής οξείας ηπατίτιδας στη χώρα. Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο της ανακοίνωσης για τα τρία πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο.

«Άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», τόνισε στον Real FM, ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα τρία παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 14 και 18 μηνών, αλλά και 10 ετών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας και δηλώθηκαν επισήμως, ως «ύποπτα κρούσματα» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) με βάση τις προδιαγραφές του δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Θάνος Πλεύρης ήταν καθησυχαστικός.

«Υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», είπε συγκεκριμένα.

Πώς προέκυψαν τα τρία περιστατικά

Τα τρία κρούσματα προέκυψαν από αναδρομικό έλεγχο που πραγματοποίησε από τις αρχές Ιανουαρίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα τρία παιδάκια πληρούσαν τον ορισμό του «ύποπτου κρούσματος» με βάση τη συμπτωματολογία και τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν έδειξαν την ύπαρξη λοιμογόνου παράγοντα (μικροβίου ή ιού), δηλαδή τους συνήθεις ιούς της ηπατίτιδας (Α-Ε).

«Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις», είπε ο κ. Πλεύρης.

Click4more: Οξεία ηπατίτιδα: Επίσημα τρία τα κρούσματα στην Ελλάδα, δηλώθηκαν στο ECDC

Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί έλεγχο ανά 15 μέρες περίπου, εξετάζοντας τα περιστατικά που εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία. Όσον αφορά στα τρία παιδάκια, είναι όλα καλά στην υγεία τους και εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: Iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νεκρός ο 27χρονος που νοσηλευόταν μετά από καβγά σε μπαρ στα Γιαννιτσά - Είχε πέσει στο έδαφος μετά από μπουνιά από 26χρονο
Ο 26χρονος δράστης είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του και η κατηγορία του αναμένεται να αλλάξει μετά τον θάνατο του 27χρονου
γιαννιτσα 5
Τα Τζουμέρκα αποχαιρετούν τον σμήναγο Δημήτρη Πέτρου που έπεσε με το Phantom στην Τανάγρα - «Όλοι θρηνούμε για τον άδικο χαμό σου»
«Όταν ήταν να πετάξει πάνω από τα Πράμαντα τηλεφωνούσε στη γιαγιά του και της έλεγε να βγει έξω από το σπίτι για να την χαιρετήσει από τον ουρανό», αποκάλυψε ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων
Ο σμηναγός Δημήτρης Πέτρου
Πενθεί ο Πύργος για τον θάνατο του χειριστή Ιωάννη Μπλέσια στην Τανάγρα - Γιος τεχνικού της Πολεμικής Αεροπορίας και πατέρας ενός αγοριού
Όλοι περιγράφουν έναν άνθρωπο που αγαπούσε την οικογένειά του, τους φίλους του και πάνω απ’ όλα τους ουρανούς, τους οποίους είχε επιλέξει ως επαγγελματική πορεία
Ιωάννης Μπλέσιας
Π. Σταμπουλίδης στο Hellenic Growth Agora: «Στόχος η συμμετοχή μας στα σχήματα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων ώστε να επιστρέφουμε στην κοινωνία την υπεραξία που δημιουργείται»
Η επιστροφή της υπεραξίας από τις αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (ΕθΑΤ) στους πολίτες, αποτελεί...
Παναγιώτης Σταμπουλίδης
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για την Υγεία - Προληπτικές εξετάσεις, αναβάθμιση υποδομών και στήριξη υγειονομικών
Διπλή επιστροφή ενοικίου σε υγειονομικούς, δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχος και συστήματα παρακολούθησης γλυκόζης μέσα στις νέες παροχές που ανακοινώθηκαν
Διάδρομος νοσοκομείου
Τα επικρατέστερα σενάρια για τα αίτια της συντριβής του Phantom στην Τανάγρα - Τεχνική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος
Τα μαύρα και καμένα συντρίμμια του Phantom βρίσκονται ακόμα στην περιοχή και οι αρχές τα συλλέγουν αργά και προσεκτικά, προσπαθώντας να μην χαθεί κανένα πολύτιμο στοιχείο
ταναγρα πιλοτοι
24