Ελλάδα

Οξεία ηπατίτιδα – Θάνος Πλεύρης: Έχουμε συμφωνία για μεταμόσχευση σε νοσοκομεία της Ιταλίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Και επίσημα έχουμε τα πρώτα τρία κρούσματα παιδικής οξείας ηπατίτιδας στη χώρα. Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο της ανακοίνωσης για τα τρία πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο.

«Άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», τόνισε στον Real FM, ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα τρία παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 14 και 18 μηνών, αλλά και 10 ετών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας και δηλώθηκαν επισήμως, ως «ύποπτα κρούσματα» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) με βάση τις προδιαγραφές του δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Θάνος Πλεύρης ήταν καθησυχαστικός.

«Υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», είπε συγκεκριμένα.

Πώς προέκυψαν τα τρία περιστατικά

Τα τρία κρούσματα προέκυψαν από αναδρομικό έλεγχο που πραγματοποίησε από τις αρχές Ιανουαρίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα τρία παιδάκια πληρούσαν τον ορισμό του «ύποπτου κρούσματος» με βάση τη συμπτωματολογία και τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν έδειξαν την ύπαρξη λοιμογόνου παράγοντα (μικροβίου ή ιού), δηλαδή τους συνήθεις ιούς της ηπατίτιδας (Α-Ε).

«Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις», είπε ο κ. Πλεύρης.

Click4more: Οξεία ηπατίτιδα: Επίσημα τρία τα κρούσματα στην Ελλάδα, δηλώθηκαν στο ECDC

Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί έλεγχο ανά 15 μέρες περίπου, εξετάζοντας τα περιστατικά που εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία. Όσον αφορά στα τρία παιδάκια, είναι όλα καλά στην υγεία τους και εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: Iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Βαρδινογιάννης: Ο «Καπετάνιος» σάλπαρε για το τελευταίο του ταξίδι, αφήνοντας πίσω μια θρυλική κληρονομιά – Τα πάθη, ο έρωτας, η οικογένεια και ο Παναθηναϊκός
Η είδηση του θανάτου του Γιώργου Βαρδινογιάννη σε ηλικία 90 ετών σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για το ελληνικό επιχειρείν, τη ναυτιλία και, πάνω από όλα, για τον ελληνικό αθλητισμό.
Γιώργος Βαρδινογιάννης 7
«Μου είπε ότι του έβαλε λιβάνι, όχι ατροπίνη» λέει φίλη της 41χρονης που δηλητηρίαζε τον πρώην σύζυγό της - Βίντεο με τον γιατρό να καταρρέει
«Η νοσηλεύτρια μου είπε ότι μια ρασοφορεμένη της πούλησε λιβάνι λέγοντάς της ότι μπορείς να το φας» αποκαλύπτει η φίλη της 41χρονης
Περιστέρι
Νέες αποκαλύψεις για τον θάνατο Μαζωνάκη: Στο «μικροσκόπιο» η γυναίκα που έκανε ταυτόχρονα πλασμαφαίρεση, η δεύτερη κλινική και τα alert του μηχανήματος
Τι αναφέρει περιβάλλον της συμβούλου ψυχικής υγείας στην Πατριάρχου Ιωακείμ - Η «θεραπεύτρια κακάο» και το πώς «χάκαραν» το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης με φυσικό ορό
Ο Γιώργος Μαζωνάκης και το εσωτερικό της κλινικής στο Κολωνάκι