Ελλάδα

Οξεία ηπατίτιδα – Θάνος Πλεύρης: Έχουμε συμφωνία για μεταμόσχευση σε νοσοκομεία της Ιταλίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Και επίσημα έχουμε τα πρώτα τρία κρούσματα παιδικής οξείας ηπατίτιδας στη χώρα. Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο της ανακοίνωσης για τα τρία πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο.

«Άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», τόνισε στον Real FM, ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα τρία παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 14 και 18 μηνών, αλλά και 10 ετών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας και δηλώθηκαν επισήμως, ως «ύποπτα κρούσματα» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) με βάση τις προδιαγραφές του δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Θάνος Πλεύρης ήταν καθησυχαστικός.

«Υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», είπε συγκεκριμένα.

Πώς προέκυψαν τα τρία περιστατικά

Τα τρία κρούσματα προέκυψαν από αναδρομικό έλεγχο που πραγματοποίησε από τις αρχές Ιανουαρίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα τρία παιδάκια πληρούσαν τον ορισμό του «ύποπτου κρούσματος» με βάση τη συμπτωματολογία και τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν έδειξαν την ύπαρξη λοιμογόνου παράγοντα (μικροβίου ή ιού), δηλαδή τους συνήθεις ιούς της ηπατίτιδας (Α-Ε).

«Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις», είπε ο κ. Πλεύρης.

Click4more: Οξεία ηπατίτιδα: Επίσημα τρία τα κρούσματα στην Ελλάδα, δηλώθηκαν στο ECDC

Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί έλεγχο ανά 15 μέρες περίπου, εξετάζοντας τα περιστατικά που εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία. Όσον αφορά στα τρία παιδάκια, είναι όλα καλά στην υγεία τους και εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: Iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τα κρίσιμα λεπτά πριν ο 4χρονος πνιγεί στην πισίνα στην Πάρο: Ο ρόλος του ιδιοκτήτη - ναυαγοσώστη και τα μέτρα ασφαλείας
Διπλός έλεγχος από κλιμάκια του ΕΟΤ και της πολεοδομίας για τις άδειες τις επιχείρησης – Έλλειψη εξοπλισμών ασφαλείας καταγγέλλει ο πατέρας του παιδιού – Οι κάμερες ασφαλείας θα δώσουν τις απαντήσεις
Πάρος: Τα κρίσιμα λεπτά πριν ο 4χρονος πνιγεί στην πισίνα – Ο ρόλος του ιδιοκτήτη ναυαγοσώστη και τα μέτρα ασφαλείας
5
«Εκρηκτικό κοκτέιλ» σήμερα με ανέμους έως 9 μποφόρ και θερμοκρασία στους 39°C - Την Πέμπτη υποχωρεί ο υδράργυρος
Η σημερινή ημέρα είναι έτσι η πιο δύσκολη σε επίπεδο πυρομετεωρολογικών συνθηκών, με τον συνδυασμό ζέστης, ξηρασίας και πολύ ισχυρών ανέμων να απαιτεί αυξημένη προσοχή
ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ILIALIVE.GR
Πλεύρης στο Breitbart: Η επανεκλογή Τραμπ άλλαξε τη μεταναστευτική πολιτική – Η συνέντευξη που αναδημοσίευσε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο υπουργός Μετανάστευσης υποστήριξε πως είναι «θαυμαστής του Τραμπ» - Τι ανέφερε για την μεταναστευτική πολιτική σε ΕΕ και Ελλάδα αλλά και την επιρροή του Αμερικανού προέδρου στην στρατηγική των χωρών για τις ροές
Θάνος Πλεύρης
Καιρός σήμερα: Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία – Έως 9 μποφόρ οι ριπές των ανέμων
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 37 και στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτικά και νότια Πελοπόννησο τοπικά έως 38 με 40 βαθμούς
Κύματα