Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ανώτατες σπουδές

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ανώτατες σπουδές

Ο Χάρης Δασκαλάκης, διευθύνων σύμβουλος του Κολλεγίου BCA, με αφορμή την νέα σχολική σεζόν, μιλάει στη Μαίρη Παπακωνσταντίνου και το newsit.gr για τις αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και το ρόλο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Παιδεία, ενώ αναλύει ποιοι κλάδοι εγγυώνται την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.

«Λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, υπάρχει έντονη στροφή προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πολλοί γονείς που ετοιμάζονταν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, αναθεωρούν τα σχέδιά τους. Αλλά και παιδιά που πέτυχαν σε κάποιο Πανεπιστήμιο της επαρχίας, εναλλακτικά επιλέγουν να συνεχίσουν τις ανώτατες σπουδές τους σε κάποιο Κολλέγιο, κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Εξάλλου, το πτυχίο που θα αποκτήσουν μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είναι ισοδύναμο με το πτυχίο που δίνει το αντίστοιχο κρατικό Πανεπιστήμιο. Αντίστοιχα και οι ευκαιρίες που έχουν οι δύο πλευρές για να διεκδικήσουν κάποια θέση στο δημόσιο, είναι ίσες».

Τα διαδικτυακά μαθήματα και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση

«Θεωρώ ότι το σωστό μείγμα τηλεκπαίδευσης και φυσικής παρουσίας μπορεί να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα διαδικτυακά μαθήματα, προϋπήρχαν σε προηγμένες χώρες και αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να εξοικονομήσουν προσωπικό χρόνο, για να τον χρησιμοποιήσουν δημιουργικά».

Οι προοπτικές για να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο εκπαίδευσης

«Ονειρευόμαστε η Ελλάδα να γίνει ένας κόμβος εκπαίδευσης.  Είναι η χώρα που γέννησε την εκπαίδευση, το Λύκειο, τη φιλοσοφία, την τέχνη, τα γράμματα…  Δυστυχώς αποτελούμε μία από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής φοιτητών στον κόσμο.  Θα πρέπει να παλέψουμε, ώστε αντί να στέλνουμε 15.000 φοιτητές για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να προσκαλούμε 15.000 φοιτητές να σπουδάσουν στη χώρα μας. Όλα μπορούν να γίνουν. Είναι θέμα βούλησης!». 

Οι σπουδές στο BCA, τα πτυχία και τα «εφόδια» για την αγορά εργασίας

Το BCA έχει ειδικευτεί σε τομείς, που η Ελλάδα διαθέτει παγκοσμίως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός. Παγκοσμίως αποτελούμε τους πρώτους που παρέχουμε τη δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές στον ναυτιλιακό τομέα.  Στόχος μας είναι να εξάγουμε τη γνώση που έχουμε σαν χώρα και σαν κολλέγιο στην ναυτιλία και τον τουρισμό, σε όλο τον κόσμο.   Μεγάλη έμφαση δίνεται στη βιωματική εκπαίδευση, καθώς θεωρούμε απαραίτητο το «πάντρεμα» της θεωρίας με την πράξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, μερικές από τις ενέργειές μας είναι η δημιουργία ενός εικονικού ξενοδοχείου πέντε αστέρων στις εγκαταστάσεις του κολλεγίου και η δημιουργία ενός στούντιο, όπου γίνονται μαθήματα υψηλού επιπέδου με τη μορφή της βιντεοσκόπησης. Τελευταία διαπιστώνουμε, ότι μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο τομέας της τεχνολογίας, στον οποίο δραστηριοποιούμαστε μέσω του Athens Tech College.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις