Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ομόφωνα αθώοι Ηριάννα και Περικλής

Ηριάννα Περικλής απόφαση

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η Ηριάννα και ο Περικλής. Με το άκουσμα της αθωωτικής απόφασης, όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Έτρεξαν και αγκάλιασαν και τους δυο, με δάκρυα στα μάτια.

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση η Ηριάννα και ο Περικλής κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι έφτασαν στο εδώλιο λόγω δείγματος DNA που εντοπίστηκε σε γεμιστήρα όπλου, μαζί με σφαίρες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε την αθώωση των δύο νεαρών κατηγορουμένων αναλύοντας συνοπτικά το σκεπτικό των πέντε εφετών.

Όπως ανέφερε ελέγχεται η αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση ενώ επισήμανε πως από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου και τα άλλα στοιχεία δεν προέκυψε κάποια παράνομη δράση. Επίσης τόνισε πως πως δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις ενώ το δείγμα DNA, είναι εντόνως αμφισβητούμενο, χαμηλής ποσότητας και ποιότητας.

Πρωτόδικα στους δύο νεαρούς κατηγορούμενους είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 13 ετών.

Δάκρυα και χειροκροτήματα

Έντονες, συναισθηματικά, στιγμές επικράτησαν τόσο μέσα όσο και έξω από το δικαστήριο μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή, όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα για να τους συμπαρασταθούν, έτρεξαν με δάκρυα στα μάτια να τους αγκαλιάσουν.

Όταν δε οι δυο νέοι βγήκαν από το δικαστικό μέγαρο, κόσμος που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω άρχισε να τους χειροκροτεί.

Η δικηγόρος του Περικλή, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μια εξαιρετική απόφαση, που ακολούθησε για υποδειγματική αποδεικτική διαδικασία. “Μας έδωσε ελπίδα για το κράτος δικαίου”, τόνισε. Σημείωσε ότι περισσότερο από τις οικογένειες της Ηριάννας και του Περικλή που τους περίμεναν να αφεθούν ελεύθεροι “διασώθηκε το κράτος δικαίου, που είχε ανεπανόρθωτα τρωθεί με την πρωτόδικη απόφαση και τις τραγικές της συνέπειες”.

Από την πλευρά του, ο έταιρος δικηγόρος του Περικλή στάθηκε στον έναν χρόνο που χάθηκε από τη ζωή του πελάτη του και της Ηριάννας (όσο έμειναν στη φυλακή δηλαδή), σημεινώνοντας πως το σύντομο σκεπτικό της απόφασης αποδομεί όχι μόνο την κατηγορία αλλά και τη “γέννηση” της δίκης.

Εισαγγελέας: Ένοχοι Ηριάννα και Περικλής

Όπως τόνισε, η πραγματογνωμοσύνη DNA είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα. Μάλιστα όσον αφορά το εργαστήριο υποστήριξε ότι η μέθοδος που χρησιμοποεί είναι αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη. Κατά την εισαγγελέα οι δυο κατηγορούμενοι, ανεξάρτητα εάν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λογους, είναι μέλη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς με σκοπό την τέλεση αδικημάτων.

Χαρακτήρισε μάλιστα αφήγημα όσα λέγονται ότι η Ηριάννα είναι στη φυλακή από κατασκευή της αστυνομίας, λεγοντας ότι υπάρχει «σφικτος εναγκαλισμός» με μέλη της ΣΠΦ και πως οι φίλοι τους είναι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Στις αγορεύσεις τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης επέκριναν την εισαγγελέα για αναφορές της σε «πρόσωπα που έχουν απαλλαγεί για συμμετοχή στην ΣΠΦ», αλλά και για την τοποθέτησή της επί της κατηγορίας με «ανάγνωση της πρωτόδικης απόφασης σα να μην έγινε διαδικασία».

Το χρονικό

Οι δύο κατηγορούμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 ύστερα από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, σπίτι όπου κοιμόταν και η ίδια.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος της «ΣΦΠ», στην οποία αθωώθηκε, ενώ η Ηριάννα έπειτα από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

Λίγους μήνες μετά, είχε εντοπιστεί στην Πανεπιστημιούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα, το οποίο μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και έναν χρόνο μετά, η πραγματογνωμοσύνη επί του οπλισμού αποφάνθηκε για την ύπαρξη μερικού αποτυπώματος που ανήκει σε «άγνωστο θήλυ». Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή τον Ιανουάριο του 2013, η οποία κατέληξε στην καταδίκη τους εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων όσον αφορά τα «ισχνά στοιχεία» που έλαβαν υπόψη τους οι δικαστές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις