Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου οι κατηγορούμενοι για τις παράνομες επιδοτήσεις

Στο εδώλιο κάθισαν επτά κατηγορούμενοι για πλημμεληματική απάτη για επιδοτήσεις που έλαβαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να τις δικαιούνται μέχρι και πάνω από 90.000 ευρώ

Άρχισαν οι δίκες για τις παράνομες επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σήμερα (29.05.2025) στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών κάθισαν επτά κατηγορούμενοι για πλημμεληματική απάτη για επιδοτήσεις που έλαβαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να τις δικαιούνται μέχρι και πάνω από 90.000 ευρώ την περίοδο 2019-2020.

Στην κατάθεση της στο δικαστήριο, η μάρτυρας, Παρασκευή Τυχεροπούλου, υπάλληλος που πρώτη ανέλαβε τον δειγματοληπτικό έλεγχο αιτήσεων τα έτη 2019-2020 ύστερα από σχετικές καταγγελίες, εξήγησε πως γινόταν η πατέντα.

«Είμαι υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και ορίστηκα σε επιτροπή ελέγχου για έτη 2019-2020. Ελέγξαμε κάποια ΑΦΜ, υπήρχαν κάποιες καταγγελίες. Δεν γνωρίζω εάν υπήρχαν και επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες. Από αυτά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας…» περιέγραψε η μάρτυρας και εξήγησε ότι «περιέγραφαν μία μέθοδο λήψης ενισχύσεων που δεν ήταν νόμιμη. Ο κ. Βάρας έβγαλε ένα δείγμα ελέγχου και ζήτησε να ελεγχθούν κάποια ΑΦΜ περίπου δύο μήνες. Ηταν και αυτών που είχαν κάνει αίτηση για να λάβουν ενισχύσεις, δικαιώματα από εθνικό απόθεμα. Είναι κουμπαράς που εκεί ευρωπαϊκή επιτροπή λέει ότι εκεί μαζεύονται χρήματα.»

Στη συνέχεια, η μάρτυρας είπε στο δικαστήριο, τα ευρήματα που εντόπισε κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου. «Είχα ελέγξει 99 ΑΦΜ εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες που έβαζαν στο ε9 τις εκτάσεις τη μια χρονιά για να πάρουν το απόθεμα είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως μισθωτές, αν πήγαινες μία χρόνια πίσω, έβλεπες πως δεν ανήκαν σε κάποιον άλλον είτε ήταν δημόσιες. Ζητήσαμε στοιχεία από ΑΑΔΕ. Σε μας φαινόταν πολύ καθαρά. Αν έμπαινες στη μια χρονιά έβλεπες ποιος ήταν τη μία και την άλλη. Γενικά αυτό ήταν το πρόβλημα» τόνισε η μάρτυρας.

Η κυρία Τυχεροπούλου εξήγησε επίσης ότι «σε πρόσωπο που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης έκτασης, έγινε έλεγχος στο Ε9 του και δεν την είχε δηλώσει ποτέ. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε πεθάνει το 2016 και δεν εμφανιζόταν ποτέ στο Ε9 οι εκτάσεις του, ωστόσο φαινόταν το 2015 να τις μισθώνει…»

Πρόεδρος: Κατά τον έλεγχο σας, ποιες ήταν οι ενδείξεις που θεωρήσατε ύποπτες;

Μάρτυρας: Όλα τα ΑΦΜ είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Εμφάνιζαν μια πατέντα για να αιτούνται δικαιώματα. Παραδείγματος χάρη, το χαμηλό μίσθωμα. Τα κανονικά μισθώματα υπολογίζονται βάση αντικειμενικών αξιών και άλλων στοιχείων και είναι κάποιων χιλιάδων ευρώ. Επίσης οι μεγάλες εκτάσεις… είχα εντυπωσιαστεί, όταν είδα σε επιτόπιο έλεγχο, είναι πραγματικά ολόκληρα βουνά.

Επίσης, αναφέρθηκε στα παραδοσιακά βοσκοτόπια για τα οποία κατηγορούμενοι αιτήθηκαν και έλαβαν επιδότηση ως νέοι ή νεοεισερχόμενοι αγρότες. «Οι συγκεκριμένες εκτάσεις μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για βοσκή. Δεν θα έπρεπε αυτά τα βοσκοτόπια να δηλώνονται από ανθρώπους που δεν είχαν ζώα για να πάρουν δικαιώματα από εθνικό απόθεμα. Δεν υπήρχε δυνατότητα να κάνουν καλλιέργειες σε αυτά, ήταν καθαρά βοσκοτόπια. Άρα αυτά θα έπρεπε να δηλωθούν ως παραγωγικός βοσκότοπος που απαιτούνταν ζώα» κατέθεσε.

Η μάρτυρας είπε ότι για το έτος 2020 τα έντυπα ελέγχου που πέρασε στο σύστημα για τα συγκεκριμένα ΑΦΜ, έβλεπε ότι υπήρχε ένα σήμα να μην λαμβάνονται υπόψη.

«Έμαθα ότι τα συγκεκριμένα ΑΦΜ διατηρούνταν σε ένα excel για κάποιο λόγο ξεχωριστά. Δεν είχαν την αντίστοιχη πορεία που θα μπορούσε να έχουν μέσα στο σύστημα. Τελευταία ανακάλυψα ότι υπήρχε και ένσταση των ελεγχόμενων για να αλλάξουν αυτά τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ ο ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας έχει ελέγξει τα ίδια ΑΦΜ… υπήρχε μια διαδικασία που οι συγκεκριμένοι ήταν πάντα στο σύστημα πληρωμών δεν είχαν βγει οριστικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις από τη στιγμή που υπήρχε έντυπο ελέγχου θα είχαν απομακρυνθεί, δεν θα τους είχαν αποδοθεί δικαιώματα και δεν θα είχαν πληρωθεί» είπε.

Και εξήγησε: «Ενώ τα έντυπα ελέγχου εμφανίζονταν με το όνομα μου εκ πρώτης, όταν έμπαινες φαίνονταν άλλα έντυπα με κωδικούς και όχι ονόματα υπαλλήλου από Πδ Κρήτης ή Πδ Θεσσαλίας που ανέτρεπαν τα έντυπα μου».

Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε ενστάσεις των κατηγορουμένων περί παραγραφής και ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος ενώ επιφυλάχθηκε για το εάν το γεγονός ότι κάποιοι εκ των κατηγορούμενων έχουν επιστρέψει τα χρήματα εξαλείφει το αξιόποινο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: «Δέχτηκα απειλές εγώ και η οικογένειά μου για την προανακριτική για τα Τέμπη» – Η κατάθεση στο ελληνικό FBI
«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ξέρω με ποιους τα ‘χω βάλει», τονίζει σε συνέντευξή της η Μαρία Καρυστιανού μετά από καταγγελία στο ελληνικό FBI για απειλές που δέχτηκε η ίδια και η οικογένειά της
Η Μαρία Καρυστιανού
Ανανεώθηκε πριν 14 λεπτά
16
Ένας 38χρονος κουρέας πνίγηκε στη Χαλκιδική – «Ήταν υγιής και γυμνασμένος, δεν ξέρουμε τι έγινε» λένε οι συγγενείς του
«Είπε στον φίλο του ότι θα έμπαινε να κολυμπήσει γιατί μετά ήθελαν να πάνε για φαγητό και δεν ήθελε να κολυμπήσει μετά με γεμάτο στομάχι» λέει ο αδερφός του άτυχου 38χρονου
Ο 38χρονος που πνίγηκε στη Χαλκιδική 1
«Πήγε να βοηθήσει έναν άνθρωπο, και την χτύπησε το φορτηγό, "έφυγε" σαν ήρωας», λέει ο σύζυγος της αστυνομικού που πέθανε στη Χαλκιδική
Η σύζυγος μου γύριζε από την υπηρεσία της στις 5 Απριλίου, δεν μπόρεσε να τραβήξει τον ξαπλωμένο και τους χτύπησε το φορτηγό και τους δύο», εξηγεί ο σύζυγος της 46χρονης που πέθανε μετά από 2μηνη νοσηλεία
Η 46χρονη αστυνομικός που παρασύρθηκε από φορτηγό τον Απρίλιο και κατέληξε στις 14 Ιουνίου 1