Δευτέρα, 20 Μαΐ
28oC Αθήνα

Ώρα μηδέν για τη Μακεδονία: Severna Makedonija με “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα – Σήμερα το οριστικό τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ

Μακεδονία Σκόπια όνομα συμφωνία Τσίπρας Ζάεφ

Το επικρατέστερο όνομα και αυτό φαίνεται ότι το επέλεξε η πλευρά των Σκοπίων είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία. Η ελληνική πλευρά κερδίζει το erga omnes, και την απάλειψη αλυτρωτικών σημείων από το σύνταγμα των γειτόνων, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν υποχωρήσεις από την Αθήνα στο θέμα της γλώσσας και της εθνότητας όπου με παρενθέσεις και αγκύλες θα προστεθεί σλαβικός όρος, ο οποίος ωστόσο θα είναι απλά περιγραφικός. Όλα θα οριστικοποιηθούν σήμερα στο τηλεφώνημα Τσίπρα- Ζάεφ.

Φαίνεται ότι ο όρος Μακεδονία για όλες τις χρήσεις θα έχει σε ό,τι αφορά στο όνομα τον όρο Severna, ενώ σε ότι αφορά στη γλώσσα και την εθνότητα θα υπάρχουν προσδιορισμοί που θα καταδεικνύουν την σλαβική καταγωγή, τόσο της γλώσσας όσο και των πολιτών. Όλα δείχνουν ότι με προσδιορισμούς, παρενθέσεις και αγκύλες Αθήνα και Σκόπια οδηγούνται σε μια λύση. Η κυβέρνηση ωστόσο περιμένει τον Ζόραν Ζάεφ να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει σήμερα το μεγάλο “ναι” ή το μεγάλο “όχι” στη συμφωνία.
Ουσιαστικά από χθες το απόγευμα φάνηκε πως υπάρχουν ακόμη στα Σκόπια αγκυλώσεις στην πλήρη εφαρμογή του νέου ονόματος στο εσωτερικό, το erga omnes δηλαδή οι πλευρά των Σκοπίων θα ήθελε να είναι πιο ευέλικτο σε ό,τι αφορά στην εσωτερική χρήση του νέου ονόματος, όπου θα προτιμούσε να είναι “Μακεδονία” χωρίς άλλο προσδιορισμό. Η Αθήνα ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και έτσι δόθηκε εκ νέου ραντεβού για σήμερα.
Η συμφωνία, με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα περιλαμβάνει “μακεδονική γλώσσα”, αλλά με τρόπο που να διασφαλίζεται η σλαβική καταγωγή της και ο διαχωρισμός της από την αρχαία ελληνική.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εθνότητας και σε ότι αφορά στα διαβατήρια θα υπάρχει αναγραφή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, ωστόσο στο θέμα των ταυτοτήτων που αποτελούν εσωτερικά έγγραφα της κάθε χώρας υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση. Εδώ μπορεί να παραμείνει ο όρος “Μακεδονική” ο οποίος ίσως φέρει εντός αγκύλης ή παρένθεσης και τον όρο “σλαβική” έτσι ώστε να υπάρχει σαφείς διαχωρισμός.
Αυτό καθώς η ταυτότητα σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και διεθνές έγγραφο, χρησιμοποιείται δηλαδή από πολίτες και σε ταξίδια στο εξωτερικό.
Το πραγματικό κέρδος για την Αθήνα, όπως τουλάχιστον περιγράφεται από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, είναι το γεγονός ότι κερδήθηκε το erga omnes του νέου ονόματος και κυρίως η απάλειψη των αλυτρωτικών σημείων από το Σύνταγμα.

Τι θα συμβεί μετά το “ναι”;

Αν από την πλευρά του Ζάεφ υπάρξει σήμερα πράσινο φως για μια συμφωνία με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα η Αθήνα θα περιμένει ως τις 25 Ιουνίου να περάσει η συμφωνία από τη βουλή των Σκοπίων. Αν αυτό συμβεί τότε θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ.
Το πράσινο φως, ωστόσο, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς δεν σημαίνει ότι η χώρα αποκτά δικαίωμα εισόδου στη συμμαχία ή στην Ευρωπαϊκή ένωση.
Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στις Πρέσπες δεν σημαίνει ότι η Αθήνα χάνει τα “όπλα” να μπλοκάρει τις διαδικασίες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις