Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οργή για το χάος των υπηρεσιών που οδήγησε στην τραγωδία – Αποκαλύψεις για τις ευθύνες

Οργή για το χάος των υπηρεσιών που οδήγησε στην τραγωδία – Αποκαλύψεις για τις ευθύνες

– Δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι
– Η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας λέει ότι η Πυροσβεστική εκτιμούσε ότι η φωτιά πάει αλλού
– Η Περιφέρεια δεν ήξερε ότι η φωτιά πέρασε τη Μαραθώνος
– Η Αστυνομία έστελνε τους οδηγούς στο Μάτι την ώρα της πύρινης κόλασης
– Ο Νίκος Τόσκας πριν μια εβδομάδα δεν έβλεπε “μεγάλα επιχειρησιακά λάθη”

Στη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Τόσκας, πολιτικός προϊστάμενος Πυροσβεστικής και αστυνομίας δήλωνε ότι έψαχνε και για συνειδησιακούς λόγους να βρει λάθη, αλλά δεν έβρισκε μεγάλα σφάλματα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Δυστυχώς ενώ ακόμη υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ υπάρχουν δέκα άνθρωποι που χαροπαλεύουν στην εντατική του νοσοκομείου και ενώ η χώρα κηδεύει τους δεκάδες νεκρούς της αποδεικνύεται ότι υπήρξε ένα πραγματικό χάος μεταξύ των υπηρεσιών.

Είναι ενδεικτικό ότι η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη της Περιφέρειας εκείνες της ώρες για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης της φωτιάς φέρεται να έχει καταθέσει ότι στην αρχή της φωτιάς η εκτίμηση της Πυροσβεστικής ήταν πως η κατεύθυνσή της είναι προς Διώνη, στην αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή, παρά το γεγονός ότι έπνεαν δυτικοί άνεμοι.

Παράλληλα απ’ την πλευρά της περιφέρειας τόσο ο Πέτρος Φιλίππου όσο και η Ιωάννα Τσούπρα λένε ότι δεν υπήρξε εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπεύθυνη της Περιφέρειας,  δήλωσε:
“Είναι σαφές ότι η Περιφέρεια και οι δήμοι ουδέποτε έλαβαν εισήγηση ή εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών”.

Κι όμως με ευθύνη της Περιφέρειας συγκλήθηκε ένα κατά τα άλλα συντονιστικό όργανό, το οποίο δεν είχε την παραμικρή εικόνα για την πυρκαγιά. Είναι ενδεικτικό ότι τα μέλη του που υποτίθεται ότι έπρεπε να συντονίσουν της υπηρεσίες για τη διάσωση των κατοίκων έμαθαν μετά τις 20:00 ότι η φωτιά είχε μπει στο Μάτι.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι εικόνα δεν υπήρχε ούτε και στην Αστυνομία. Ενώ η Πυροσβεστική έστηνε “φραγμό” στη λεωφόρο Μαραθώνος και η ΕΛ.ΑΣ. έκοβε την κυκλοφορία στη λεωφόρο, οι οδηγοί άρχισαν να κατευθύνονται από την παραλιακή, κατευθείαν προς το μέτωπο της φωτιάς..

Οι διάλογοι από τους ασυρμάτους της αστυνομίας είναι ενδεικτικοί:

18:13 “Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη, Ελάτε στη Νέα Μάκρη”.
18:18 “Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή υπάρχει σταθμός (περιπολικό) εκεί να κόψει”
18:29 “Ελάτε Κόκκινο Λιμανάκι να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη”…
18:29 “Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να τα κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στείλουμε όλα Ραφήνα”.
18:35 “Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα”.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις