Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οργή της πρεσβείας των ΗΠΑ για Σάββα Ξηρό: Ύβρις στη μνήμη των νεκρών η αποφυλάκιση του

Οργή της πρεσβείας των ΗΠΑ για Σάββα Ξηρό: Ύβρις στη μνήμη των νεκρών η αποφυλάκιση του
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Την έντονη αντίδρασή της στο αίτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού εκφράζει, μέσω Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Όπως υπογραμμίζει, η αποφυλάκιση του μέλους της 17Ν θα αποτελούσε ύβρη στη μνήμη των θυμάτων.

“Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός προτού εκτίσει την ποινή του, όπως εκδόθηκε από το ελληνικό δικαστικό σύστημα, θα ήταν ύβρη στη μνήμη των Αμερικανών μελών της αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους”, αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία.

Σάββας Ξηρός: Αν βγω, θα πάω στο χωριό – Δεν βγαίνω με βραχιολάκι

Η αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός προκάλεσε αντιδράσεις. Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 τόνισε πως όσοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μείνει ελεύθερος «θα πρέπει να μάθουν κάποια πράγματα για τον νομικό πολιτισμό της Ελλάδας. Το θέμα είναι νομικό».

Ο Σάββας Ξηρός τόνισε πως «έχω ζητήσει από το 2013» και σημείωσε ότι «πρέπει και η άλλη πλευρά να μάθει να συγχωρεί». «Η συγγνώμη σε ένα πάνελ έγινε δεκτή μόνο από την Ντόρα Μπακογιάννη» είπε. Ο καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη δεν εμφανίζεται αισιόδοξος πως αυτή η αίτηση αποφυλάκισης μπορεί να γίνει δεκτή. Αν πάντως γίνει, είπε, ότι θα πάει στο χωριό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ζητά να αφεθεί ελεύθερος. Όπως λέει «έχω εκτίσει τρεις φορές τον χρόνο που προβλέπει ο νόμος Παρασκευόπουλου για αποφυλάκιση».

«Έχω κάνει άλλες έξι αιτήσεις για αποφυλάκιση για ανήκεστη βλάβη, αλλά έχουν απορριφθεί. Τώρα έχω κάνει τα 16 χρόνια, για εμένα είναι 32 και τυπικά έχω 27 χρόνια, δηλαδή αυτά που προβλέπει ο νόμος Παρασκευόπουλου, τα έχω κάνει τριπλάσια. Το πώς μεταχειρίζεται τους νόμους η δικαιοσύνη, τους ξέρουμε όλοι. Αν εφαρμοστεί ο νόμος θα βγω, αλλά πιο πολλές πιθανότητες για εμάς τους φτωχούς είναι να κερδίσουμε την ρουλέτα», ανέφερε.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης είπε πως «δεν αισθάνομαι αδικημένος, ξέρω ποιος είναι ο ρόλος της. Ξέρω ότι τον εφαρμόζει α λα καρτ. Αν είχα κάνει καριέρα και είχα λεφτά, θα είχα άλλη αντιμετώπιση».

Για ακόμη μια φορά, δε, ξεκαθάρισε ότι θα αρνηθεί να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι. «Αν μου πουν να  βγαίνω με βραχιολάκι, δεν θα βγω, δεν θα το δεχτώ, εδώ θα μείνω. Με το βραχιολάκι δεν βγαίνεις, μπαίνεις. Μπαίνεις στην επίβλεψη μιας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για εγκλήματα. Θέλετε εσείς να σας βάλουν κάτω και να σας μαρκάρουν; Ας βάλουν περιορισμό κατοίκων, ας βάλουν άρματα γύρω – γύρω από το σπίτι», τόνισε

Κατά τον Σάββα Ξηρό, η 17 Νοέμβρη δεν υπάρχει πια, ενώ ερωτηθείς για τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τις άδειες που παίρνει από τη φυλακή, απάντησε: «ο κάθε ένας έχει τον δρόμο του, κάνει τις επιλογές του, πως θα εκτίσει την ποινή του». Άφησε δε να εννοηθεί πως δεν έχει σχέσεις με τον πρώην σύντροφό του. «Οι σχέσεις αλλάζουν, τα συναισθήματα παραμένουν», είπε.

Αναφερόμενος στην φυλάκισή του, τόνισε πως «υπάρχει μια ανομία, αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα συγγνώμη, όχι πολιτική. Το έχω αποδεχτεί για αυτό είμαι εδώ αδιαμαρτύρητα, ξέρω γιατί είμαι εδώ μέσα.. δικαιούμουν εδώ και 13 χρόνια να κάνω αίτηση και δεν έκανα. Αν δεν έλεγα για τα βασανιστήρια στον Ευαγγελισμό θα παρακολουθούσα τα δικαστήρια από το σπίτι μου».

Ο Σάββας Ξηρός έκρινε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις. Αν δεν βρεθεί κάποιος πολιτικός φορέας αξιόπιστος, θα πάμε στον γκρεμό».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις