Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Οριστικό τέλος στα lockdown ακόμα και στα τοπικά – Κανονικότητα για εμβολιασμένους – Στις 15:00 οι ανακοινώσεις

Οριστικό τέλος στα lockdown ακόμα και στα τοπικά – Κανονικότητα για εμβολιασμένους – Στις 15:00 οι ανακοινώσεις

Οριστικό τέλος στα lockdown ακόμα και στα τοπικά αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Μαζί του η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών και εισηγούνται το τέλος των lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον θα ανακοινώνεται μόνο ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο έτσι ώστε κάθε πολίτης να λαμβάνει μέτρα προστασίας και να γνωρίζει τον επιδημιολογικό κίνδυνο.

Σε αυτές τις περιοχές οι απαγορεύσεις για μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 01:00 έως τις 06:00, δεν θα τίθενται σε εφαρμογή.

Αυτό που θα παραμείνει είναι τα μέτρα που ισχύουν για τους μεικτούς χώρους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σαρωτικό κύμα αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης και αν χρειαστεί θα γίνουν ανακοινώσεις. 

Η φιλοσοφία των νέων μέτρων προσανατολίζεται σε μία ανοιχτή κοινωνία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εμβολιασμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως να τους επιβάλει επιπλέον περιορισμούς.

Χαρακτηριστικά της κατεύθυνσης αυτής είναι και τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης -μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του open- ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πιο περιοριστικά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Διευκρίνισε δε ότι δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν οριζόντια μέτρα ανά περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ελευθερίες θα είναι περισσότερες, ακόμη και στις «κόκκινες περιοχές». Όπως είπε, δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν πέρυσι, υπονοώντας ότι μέτρα τύπου απαγόρευσης μετακινήσεων από νόμο σε νόμο δεν έχουν θέση σε αυτή τη χρονική συγκυρία. 

Στοπ στους κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους

Στην παρούσα φάση, οι κλειστοί χώροι διασκέδασης συνεχίζουν να παραμένουν απαγορευτικοί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, την ίδια ώρα που δίνονται επιπλέον ελευθερίες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης για τους εμβολιασμένους και θα τους επιτρέπουν σύμφωνα με πληροφορίες να ζήσουν στιγμές διασκέδασης όπως πριν από την πανδημία.

Αναμένεται, λοιπόν, να καταργηθούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα και που είχαν τη χρησιμότητά τους σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, αλλά η νέα πραγματικότητα τα έχει πια ξεπεράσει.

Αυτά είναι:

η απαγόρευση στη μουσική,
η απαγόρευση στον χορό,
ο περιορισμός στο ωράριο, (η απαγόρευση μεταξύ 1:00 και 6:00 το πρωί θα καταργηθεί)
τα rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα
οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με πληρότητα στο 100% της χωρητικότητας τους
και δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν θαμώνες, μόνο «καθήμενους»
Τα παραπάνω ανοίγουν τον δρόμο σε πάσης φύσεως ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι: συναυλίες, παραστάσεις, γάμοι, βαπτίσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, με μόνη προϋπόθεση: όλοι οι συμμετέχοντες να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, ή αναρρώσαντες από την Covid τους τελευταίους 6 μήνες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις