Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Oruc Reis: Στα όρια του ελληνικού FIR! Η πρώτη αντίδραση από το ΓΕΕΘΑ

Oruc Reis
Φωτογραφία αρχείου EPA

Συναγερμός στο Αιγαίο από την παρουσία του Oruc Reis.
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ.
Δόθηκε εντολή στη φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” να σπεύσει στην περιοχή.
«Απομακρύνεται» το τουρκικό ερευνητικό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μια μέρα “βαριάς” συμβολικής σημασίας, μια μέρα που η Ελλάδα θρηνεί για το θάνατο τριών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας στα Ίμια, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis εμφανίστηκε κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημαίνοντας συναγερμό στο ΓΕΕΘΑ.

Περίπου στις 06:40 το πρωί της Παρασκευής, 31η Ιανουαρίου, μιας μέρας πένθους για την Ελλάδα, έφτασε στο υπουργείο Άμυνας η πληροφορία πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αμέσως, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμανε συναγερμός.

Click4more Σε επιφυλακή για το Oruc Reis

Το Oruc Reis, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και σχεδόν τρεις ώρες μετά, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.

Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρουν οι πηγές του ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με δε κυβερνητικές πηγές, το Oruc Reis απομακρύνεται από την περιοχή.

Oruc Reis

Χαρακτηριστικά, οι στρατιωτικές πηγές αναφέρουν: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Το χρονικό της πορείας του Oruc Reis

Ο συναγερμός σήμανε όταν έγινε γνωστό πως ο Oruc Reis εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης και της Κύπρου. Η πρώτη ενημέρωση ανέφερε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρισκόταν αρκετά μακριά από τις δυτικές ακτές της Κύπρου αλλά και ανατολικά της Κρήτης και το στίγμα του εντοίστηκε στα 200 μίλια νοτίως της Μεγίστης.

Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν πως το Oruc Reis δεν ήταν ούτε εντός υφαλοκρηπίδας, ούτε εντός της ελληνικής ΑΟΖ, αν αυτή είχε καθοριστεί. Μάλιστα, σημείωναν πως ίσως να έφτασε στο σημείο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, σημειώνεται, ότι δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και πως το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται 55 ναυτικά μίλια ανατολικά.

Oruc Reis

Ωστόσο, αμέσως δόθηκε η εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να ξεκινήσει από την Κάρπαθο και να πλησιάσει στην περιοχή για διακριτική παρακολούθηση.

Για την Αθήνα, το θέμα με το Oruc Reis δεν αξιολογείται ως σοβαρό, αλλά εκτιμάται ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινήθηκε έτσι λόγω καιρού.

Με πληροφορίες και από onalert.gr
Φωτογραφίες αρχείου: EPA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις