Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Όταν το Φράγμα του Μαραθώνα έσωσε την Αθήνα από την ανυδρία

Όταν το Φράγμα του Μαραθώνα έσωσε την Αθήνα από την ανυδρία
Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Εννέα δεκαετίες από την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος, αλλά και της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα, με τη βοήθεια της οποίας λύθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης στην Αθήνα, και η ΕΥΔΑΠ το γιορτάζει με μία μεγάλη επετειακή έκθεση.

Η ΕΥΔΑΠ γιορτάζει τα 90 χρόνια από την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα, διοργανώνοντας μια μεγάλη έκθεση με τεκμήρια από το ιστορικό της αρχείο και προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πλούσιο αδημοσίευτο υλικό. Πρόκειται για μία μεγάλη έκθεση με θέμα το σύγχρονο και εμβληματικό έργο που στην κυριολεξία μεταμόρφωσε την πρωτεύουσα σε μία σύγχρονη πόλη, σώζοντάς την από την ανυδρία.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν, με μεγάλη ιστορική σημασία, έρχεται να μας υπενθυμίσει την αξία που προσέθεσε στην Αθήνα το εμβληματικό αυτό έργο. Όσοι επισκεφτούν την έκθεση, θα μπορέσουν να ζήσουν όλα τα στάδια που πέρασε η Αθήνα μέχρι να αποκτήσει νερό ψηλής ποιότητας, μέσα από μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες, επίσημα έγγραφα, αλλά και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα. Η ΕΥΔΑΠ, μέσα από την έκθεση αυτή, για πρώτη φορά εκθέτει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο, παρουσιάζοντας στο κοινό αδημοσίευτο υλικό.

Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα, σε 3D/VR animation βίντεο, καθώς και την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, που είχε τραβηχτεί εκείνη την εποχή με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, από το εργοτάξιο του Μαραθώνα, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε πρότυπο για τα μετέπειτα έργα του Μεσοπολέμου.

Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931.  Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η Έκθεση διερευνά ποιο ήταν το συγκείμενο της εποχής κατασκευής του έργου, ποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό και υπό ποιες συνθήκες, τι σώζεται από την κατασκευή του 90 χρόνια μετά και πόσο επηρέασε το εργοτάξιο αυτό στην οργάνωση των μετέπειτα τεχνικών έργων στη χώρα μας. Τα παραπάνω ερωτήματα αντιστοιχούν στις εξής τρεις θεματικές ενότητες:

Η έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, οι οποίες αναπτύσσουν τις παρακάτω υποενότητες:
Εισαγωγή
• Πως έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα
• Επιστήμη και τεχνολογία στην υπηρεσία της υγιεινής
• Ο κόσμος τον Μεσοπόλεμο
• Η υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.
Α. Μία σύνθετη κατασκευή
• Η εταιρεία ULEN και η σύμβαση με το ελληνικό κράτος: μια περιπέτεια
• Ποιος ήταν ο κύριος ULEN
• Συνοδευτικά έργα (η κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, και το δίκτυο διανομής νερού στην πόλη)
• Το λιμάνι της Χαλκίδας, ο σταθμός άντλησης θαλάσσιου ύδατος στο Φάληρο και ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Καστρί
• Ο οικισμός του εργοταξίου
• Ο υδατόπυργος
• Το Φράγμα και ο ναός του
Β. Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο
• Πειραματισμός, έρευνα και καινοτομία
• Αμερικάνοι και Έλληνες μηχανικοί
• Γνώρισε κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους του έργου
• Το εργατικό δυναμικό
Γ. Η Διατήρηση στη μνήμη
• Φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας το εργοτάξιο
• Το ιστορικό αρχείο ΕΥΔΑΠ
Επίλογος
• Από την ΕΕΥ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
• Μετά το Μαραθώνα (η εξελικτική πορεία της υδροδότησης της Αθήνας).

Άποψη από το χώρο της έκθεσης

Αναζητήστε τις απαντήσεις στις αίθουσες της Έκθεσης και ανακαλύψτε τις δυσκολίες στην πραγμάτωση ενός από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της εποχής, που υπήρξε εφαλτήριο μιας σειράς άλλων σπουδαίων έργων που άλλαξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και επέτρεψαν την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Πρωτεύουσας.

Η Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση» για την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.

Άποψη από το χώρο της έκθεσης

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.  Ώρες και ημέρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα Κλειστά, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30, Παρασκευή 9:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00 και Κυριακή 10:00-18:00.

Ενημερωθείτε για όλες τις δραστηριότητες της ΕΥΔΑΠ στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας ΕΔΩ

Η ΕΥΔΑΠ στα social media:
Facebook https://www.facebook.com/eydapgr
Twitter https://twitter.com/eydapgr
Instagram https://www.instagram.com/eydapgr/
Youtube http://www.youtube.com/channel/UCCTm1UBUuiZpOOWcfbGgzQg
Linkedin https://www.linkedin.com/company/eydap

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις