Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Οθωνοί: Στον μυστικό παράδεισο της Σπηλιάς της Καλυψώς

Οθωνοί: Στον μυστικό παράδεισο της Σπηλιάς της Καλυψώς

Ένα σύντομο ταξίδι στους Οθωνούς, που σύμφωνα με την μυθολογία, οι Οθωνοί ήταν το νησί της Καλυψώς εκεί όπου παγίδευσε τον Οδυσσέα.

Οι Οθωνοί είναι ελληνικό νησί και το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά, που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας (Ιόνιο Πέλαγος) και ανήκουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια. Ο Όμηρος, ονόμαζε το νησί Ὠγυγία, στο οποίο υπήρχε έντονη ευωδία από κυπαρίσσι.

Φεύγοντας ο Οδυσσέας πάνω σε μία σχεδία, ναυάγησε και αφού πάλεψε με τα κύματα, βρέθηκε στην Σχερία το νησί των Φαιάκων σημερινή Κέρκυρα. Ένα στοιχείο που δικαιώνει τον μύθο, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά.

Χάρτες των ιστορικών και γεωγράφων Philipp Clüver και Petrus Bertius αναφέρονται στην Ogygia ως νησί βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τον Ησύχιο, μετά τον Τρωικό Πόλεμο, κατέφυγε στο νησί μετά την άλωση της Τροίας ο Ελεφήνορας, βασιλιάς των Αβάντων στην Εύβοια, για να εξιλεωθεί, καθώς είχε σκοτώσει τον παππού του, Άβαντα.

Οι Οθωνοί έχουν να επιδείξουν πλούσια ναυτική και ναυτιλιακή ιστορία καθώς πλήθος ανδρών του νησιού αλλά και των γύρω νησιών ασχολήθηκαν με την ναυτιλία. Ε

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις