Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ουρές 100 μέτρων στα πλοία του Πειραιά – Πώς γίνονται τα ταξίδια

Ουρές 100 μέτρων στα πλοία του Πειραιά – Πώς γίνονται τα ταξίδια

Διακοπές μετά πιστοποιητικών κάνουμε φέτος με τους ταξιδιώτες να σχηματίζουν ουρές το πρωί της Παρασκευής στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχοντας μαζί τους και τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι.

Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά ήταν μεγάλη από το πρωί της Παρασκευής και μάλιστα ξεπερνούσε τα 100 μέτρα με τους ταξιδιώτες να περιμένουν υπομονετικά να μπουν στα πλοία έχοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Οι έλεγχοι από τους λιμενικούς ήταν ιδιαίτερα αυστηροί. Τους ζητούσαν να κρατάνε τα πιστοποιητικά στο χέρι ή να τα δείχνουν από το κινητό τους, ενώ παράλληλα έκαναν συστάσεις για τήρηση των αποστάσεων και χρήση μάσκας.

Από το λιμάνι του Πειραιά είναι προγραμματισμένο να εκτελεστούν 25 δρομολόγια προς τα νησιά, για την επιστροφή από τα οποία υπάρχει αυστηρή σύσταση να γίνεται με αρνητικό self test.

Ανάλογη εικόνα είχαμε και στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος έλεγχος γινόταν στις πύλες έξω από το λιμάνι περιμένει, ενώ ο δεύτερος γινόταν πριν οι ταξιδιώτες επιβιβαστούν.

Οι ταξιδιώτες οι περισσότεροι ήταν νέοι επέλεξαν τα νέα δρομολόγια για Σκόπελο, Σκιάθο, Αλόννησο προορισμούς ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Έτσι θα ταξιδεύουμε

Να σημειωθεί ότι για τα ταξίδια στα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο απαιτούν συγκεκριμένα έγγραφα και σίγουρα μάσκες. 

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται στο ταξίδι προς τα νησιά:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

* Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

* Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Πώς πάμε… στην ξηρά

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις