Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ούτε βήμα πίσω το Βερολίνο για την “καραντίνα” στους Έλληνες

Βερολίνο αεροδρόμια Έλληνες
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία έχει προκαλέσει η απόφαση του Βερολίνου να βάλει σε… “καραντίνα” χιλιάδες Έλληνες ταξιδιώτες.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2017 έχουν εντοπιστεί 1.000 παράνομες αφίξεις από την Ελλάδα! Και γι’ αυτό, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αποφάσισε να επαναφέρει τους αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Και μοιραία να προκαλέσει την ταλαιπωρία των Ελλήνων που ταξιδεύουν στη χώρα.

Βερολίνο: «Είχαμε ενημερώσει»

«Στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, ένας αριθμός που είναι πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας σε ερώτηση της Καθημερινής για τους αυστηρούς ελέγχους στους Έλληνες ταξιδιώτες.

Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου για ακόμη 6 μήνες. Περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια.

«Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν», υποστηρίζει το Βερολίνο .

Επιμένει, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε στενή και μόνιμη επικοινωνία με την Ελλάδα.

Μόνο η Ελλάδα υποστηρίζει κάτι διαφορετικό. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι χθες 21 του μήνα, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.

Ο τρόμος του Άνις Άμρι

Σε σχεδόν ένα μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. Όταν ο Τυνήσιος Άνις Άμρι έπεσε, με νταλίκα, πάνω στο πλήθος και σκότωσε 12 ανθρώπους.

Οι αυξημένοι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια συνδέονται με την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το φόβο μήπως επαναληφθεί το μακελειό της 19ης Δεκεμβρίου 2016.

Μόλις χθες (22.11.2017) οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έξι Σύρους που θεωρούνται ύποπτοι πως ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι συλλήψεις έγιναν στις πόλεις Κάσελ, Εσεν, Αννόβερο και Λειψία. Οι έξι συλληφθέντες Σύροι έφθασαν μαζί στη Γερμανία μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2015. Σύμφωνα με την Die Welt, τις Αρχές ειδοποίησαν για τα σχέδια των συλληφθέντων άλλοι πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις