Τρίτη, 17 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Παγκόσμια διάκριση για το ΕΚΠΑ – Η κατάταξη για ΑΠΘ, Μετσόβιο, Πατρών και Κρήτης

Παγκόσμια διάκριση για το ΕΚΠΑ – Η κατάταξη για ΑΠΘ, Μετσόβιο, Πατρών και Κρήτης

Σημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ στην παγκόσμια κατάταξη «Webometrics Ranking Web of Universities». Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC).

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», η οποία δημοσιεύθηκε στις 4/8/ 2022, βρίσκεται στην 251η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων.

Επίσης, κατατάσσεται 53ο θέση μεταξύ των 3.411 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχα στην 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 31.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου.

Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης, μετά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 261, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 408, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 587 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 691.

Στη συγκεκριμένη κατάταξη που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνονται περίπου 12.000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως από τα 31.000 από 200 χώρες, για τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία.

Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται συνολικά 65 Ελληνικά Πανεπιστήμια, δημόσιοι οργανισμοί εκπαίδευσης, αλλά και Κολλέγια και Ιδιωτικοί Φορείς Κατάρτισης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις