Ελλάδα

Παγώνη για εμβόλιο Astra Zeneca: Πολύ σοβαρό αν είναι αναποτελεσματικό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα εμβόλια και ειδικά αυτό της Astra Zeneca, για τον συνωστισμό που είδαμε το Σαββατοκύριακο, για το ποιες μάσκες είναι ασφαλείς αλλά και για την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ κορονοϊού μίλησε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. 

Όσον αφορά στον συνωστισμό του Σαββατοκύριακου στην αγορά η κα Παγώνη είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (105,8): 

«Σε περίπου 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού, ελπίζουμε να μην υπήρχαν ασυμπτωματικοί. Θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ, δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να γίνει καλή ιχνηλάτηση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις 30-35 χιλιάδες τεστ, γιατί τώρα ανοίγουμε σταδιακά και δεν θέλουμε να φτάσουμε τα χάλια της Ευρώπης και της Αμερικής».

Για την πλατφόρμα που μπορείς να κάνει δωρεάν τεστ

«Υπάρχει επιφυλακτικότητα, υπάρχει φόβος. Εμείς κάνουμε συχνά τεστ, παρότι έχουμε κάνει εμβόλιο αλλά απαιτούνται 15 ημέρες, γιατί μπορεί να νοσήσεις. Υπάρχει ένας λόγος: φοβούνται μήπως είναι θετικοί. Είναι ο στιγματισμός και ο φόβος του ότι δεν θα ήθελα να είμαι. Δεν έχουμε ξεπεράσει πολλά πράγματα».

Για τα εμβόλια και ειδικά αυτό της Astra Zeneca

«Έχουμε αρχίσει να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας. Ενώ τα περιμέναμε λένε μείον 60% στην παραγωγή της Pfizer. Αν ισχύει η είδηση για την AstraZeneca ότι στους πάνω από 65 ετών έχει 8% αποτελεσματικότητα είναι σοβαρό. Μας έχουν μπερδέψει. Έχει δημιουργηθεί άγχος σε όλους μας. Όταν έχουμε στόχο 20-30 Ιουνίου να έχουμε 60% για να κάνουμε σχετική ανοσία και ξαφνικά λένε ότι δεν θα υπάρχουν εμβόλια, καταλαβαίνετε πόσο πίσω πηγαίνουν τα πράγματα».

Για τις μάσκες και ποιες είναι ασφαλείς

«Οι πάνινες μάσκες είναι από συγκεκριμένα υφάσματα. Αυτές που μοιράστηκαν στα σχολεία πέρασαν από επιτροπή, ελέγχθηκαν και είδαν τα στρώματα που πρέπει να υπάρχουν στο ύφασμα και τις έστειλαν. Επειδή το θέμα το ξεκίνησε η Γαλλία, ο ΠΟΥ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις υφασμάτινες μάσκες. Είναι ασφαλείς. Αν υπάρχουν αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί να μην είναι σωστές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να αλλάζουν δύο φορές τη μέρα και πρέπει πλένονται και να σιδερώνονται. Τα ΜΜΜ χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Είναι δύσκολος παράγοντας, δεν είναι εύκολο να τον ελέγξεις. Περισσότερα λεωφορεία και δρομολόγια μετρό».

Τέλος, για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού η κα Παγώνη είπε: «Πάντα υπήρχαν στους ιούς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι μεταλλάξεις μετά τις αναλύσεις που γίνονται δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το θέμα του εμβολίου και αν χρειαστεί μπορεί να γίνει προσαρμογή μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Άρα παρακολουθούμε βλέπουμε και αναπροσαρμοζόμαστε. Δεν χρειάζεται αυτός ο πανικός». 

Ακούστε την κα Παγώνη 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Συννεφιές, βροχές στα ανατολικά και ψύχρα – 7 μποφόρ στο Αιγαίο
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, στην περιοχή των Κυθήρων έως 6 μποφόρ
Κρύο στην Αθήνα
Κύκλωμα φοροδιαφυγής στη Θεσσαλονίκη: Ο «αχυράνθρωπος» Ερρίκος Πετιλόν εμφανιζόταν ως διαχειριστής ή εταίρος σε 8 νομικά πρόσωπα που «γέννησαν» χρέη 595.976 ευρώ
Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται οι πρώτοι συλληφθέντες για το κύκλωμα - «Ψάρευαν» ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα ακόμη και έξω από νοσοκομεία για να τους μετατρέψουν σε «αχυρανθρώπους»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ NDP
101
«Είδα τη ζωή να περνά από μπροστά μου» λέει ο φοιτητής που τραυματίστηκε από τσεκούρι στα επεισόδια στου Ζωγράφου
«Ήταν μία μολότοφ που έπεσε πάνω στα κάγκελα και ένας φοιτητής ήταν μπροστά και άρπαξε ολόκληρος, από το πόδι μέχρι το κεφάλι είχε αρπάξει» λέει στο Mega και συγκλονίζει ο φοιτητής του ΕΚΠΑ
Ζωγράφου
12
Από 200 μέχρι 700 ευρώ τον μήνα έδινε το κύκλωμα της Θεσσαλονίκης στον γνωστό ηθοποιό που λειτουργούσε ως «αχυράνθρωπος»
Ο ηθοποιός και μοντέλο ομολόγησε ότι τον προσέγγισαν επειδή είχε οικονομικό πρόβλημα, γνωστός δικηγόρος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους - Από βδομάδα οι απολογίες των 16 που παραμένουν υπό κράτηση, ελεύθεροι αφέθηκαν οι 2
Οι συλληφθέντες του κυκλώματος στην Θεσσαλονίκη, έξω από τα δικαστήρια
73