Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Παλιά Περιθεία: Το χωριό που ερωτεύτηκαν οι ξένοι και βοήθησαν ν’ αναγεννηθεί!

Παλιά Περιθεία: Το χωριό που ερωτεύτηκαν οι ξένοι και βοήθησαν ν’ αναγεννηθεί!

Η Παλιά Περιθεία είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κέρκυρας που κουβαλάει στις πλάτες του μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Κατοικήθηκε το 14ο αιώνα λειτουργώντας ως καταφύγιο, για να εγκαταλειφθεί λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την δεκαετία του 1960.

Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια μοιάζει πραγματικά να αναγεννιέται από τις στάχτες της, τραβώντας τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας των μέσων ενημέρωσης, όπως αυτό της Guardian.

Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τον ανεπανάληπτο ιστορικό τόπο της Παλιάς Περιθείας.

Απλωμένο στην πλαγιά του βουνού του Παντοκράτορα κοντά στο πιο ψηλό του σημείο με υψόμετρο που πλησιάζει παραπάνω από 500 μέτρα θα βρεις χτισμένο τον οικισμό της Παλιάς Περιθείας, σε απόσταση μόλις οχτώ χιλιομέτρων από την Κασσιόπη, το πιο παλιό χωριό ολόκληρου του νησιού.

Άλλοτε αποκαλούμενος ως Άνω Περιθεία, ο μοναδικός τόπος του ξεκίνησε να αποκτά μόνιμους κατοίκους από το 14ο αιώνα, όταν οι ντόπιοι άρχισαν να αναζητούν ένα ασφαλές μέρος για να προστατευτούν από τους πειρατές και τις επιθέσεις τους.

Με την βουνίσια τοποθεσία του οικισμού, περικυκλωμένη από ένα κατάφυτο δάσος να αποτελεί την πλέον ιδανική επιλογή. Με τις πειρατικές επιδρομές να αποτελούν πια παρελθόν, οι Κερκυραίοι έπρεπε τώρα να αντιμετωπίσουν την επόμενη βαρυσήμαντη δυσκολία, αυτή της ελονοσίας.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη ευνοούσε την εμφάνιση των κουνουπιών, με τους γηγενείς να επισκέπτονται το χωριό με τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης, ώστε να αποφύγουν τα μολυσματικά τσιμπήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις