Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Παναγιωτόπουλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε ζωές – Γιατί σταματά η χορήγηση σε κάτω των 60 ετών

Παναγιωτόπουλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε ζωές – Γιατί σταματά η χορήγηση σε κάτω των 60 ετών

Στην απόφαση των ειδικών να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στην ερώτηση για τη διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα που χορηγούταν κατ’ αποκλειστικότητα το τελευταίο διάστημα τόνισε πως «το δια ταύτα αλλάζει γιατί οι συνθήκες αλλάζουν» και επεσήμανε πως για τα εμβόλια ποτέ δεν μιλάμε απόλυτα, κρίνοντας από την ασφάλεια ή τον, πολύ μικρό εν προκειμένω, κίνδυνο.

«Ο κίνδυνος από την νόσο, όταν κυκλοφορεί ο ιός είναι μεγαλύτερος κι έτσι αυτό στην ζυγαριά βαραίνει περισσότερο» είπε και πρόσθεσε πως «ο ιός κυκλοφορεί λιγότερο άρα ο κίνδυνος μικραίνει».

Στην ερώτηση γιατί δεν άλλαξαν τα ηλικιακά όρια προ μερικών εβδομάδων όταν και το ζήτημα αυτό είχε τεθεί ξανά επί τάπητος και ειδικότερα το γιατί δεν ακολουθήθηκε η γραμμή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ήδη χορηγούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών ήδη από τον Απρίλιο, ο κος Παναγιωτόπουλος απάντησε πως τίποτα δεν κρίνεται εν κενώ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ ανέφερε πως και στο εξωτερικό καταγράφηκε αντίστοιχη αλλαγή στα ηλικιακά όρια των πολιτών αναφορικά με σκευάσματα, όταν η πανδημία έδειξε σημάδια πτωτικής τάσης.

Αναφορικά λοιπόν την επιλογή του να χορηγείται το προηγούμενο διάστημα το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες για τις οποίες πλέον απαγορεύεται, εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτή ήταν που έσωσε ζωές.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 12.000 θανάτους στην χώρα μας. Εάν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 30-60 το προηγούμενο διάστημα θα είχαμε περισσότερους ανθρώπους-θύματα από την νόσο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις