Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Πανελλαδικές: Πρόταση να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ

Πανελλαδικές: Πρόταση να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ

Εν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων έρχεται (ξανά) η πρόταση να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προτείνεται επίσης να μη συνδέονται οι εξετάσεις του λυκείου με την πανελλαδικές.

Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος εισηγείται να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Ο κ. Γαβρόγλου προτείνει θέσπιση νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αποδεσμεύει το λύκειο από τις πανελλαδικές. Όπως αναφέρεται στην πρόταση, ο χρόνος υλοποίησης του νέου συστήματος θα είναι 3-4 χρόνια και στόχος να μην αιφνιδιαστούν μαθητές και γονείς αλλά και να υπάρξει αποδοχή τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από την κοινωνία.

Η πρόταση

Αποσυνδέονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε οι μαθητές να σπουδάζουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. Επίσης διαμορφώνονται προϋποθέσεις για τον σταδιακό περιορισμό του ρόλου της παραπαιδείας που λειτουργεί απαξιωτικά ως προς το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί ο συστηματικός σχεδιασμός και η σταδιακή υλοποίηση των αλλαγών, ώστε το νέο σύστημα εισαγωγής να είναι έγκυρο και δίκαιο και να ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες και προτεραιότητες.

Επίσης, να προβλέψει διαδικασίες και να προσφέρει χρόνο ώστε οι προτεινόμενες αλλαγές να συμβαδίζουν με τις απαραίτητες αλλαγές νοοτροπίας στην κοινωνία και το σχολείο. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι να μην αιφνιδιαστούν μαθητές και γονείς και να υπάρξει αποδοχή από την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Προτεραιότητα – Χρονοδιαγράμματα

Διαμόρφωση νέου συστήματος εισαγωγής, αρχικά με χρήση των συμπερασμάτων του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου. Υλοποίηση του συστήματος 3-4 χρόνια.

Πηγή: alfavita.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε