Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Πανελλαδική απεργία 21 Σεπτεμβρίου: «Λουκέτο» ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο – Ποιοι συμμετέχουν

Πανελλαδική απεργία 21 Σεπτεμβρίου: «Λουκέτο» ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο – Ποιοι συμμετέχουν

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη η χώρα, καθώς συνδικάτα και σωματεία έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Πολλές ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αποφάσισαν απεργία για την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, αποκαλώντας το εργασιακό νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα».

Παράλληλα στο κάλεσμά τους πολλά συνδικάτα και σωματεία διαμαρτύρονται και για τις καταστροφές με νεκρούς από τις πλημμύρες, καταγγέλλοντας ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

Σημειώνεται πως η διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν πήρε απόφαση για απεργία. Τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς θα κινηθούν αλλά με τροποποιήσεις στα δρομολόγια, καθώς έχουν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας.

ΑΔΕΔΥ

Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης (21.09.2023).

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Παναθηναϊκής Απεργίας, την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο «νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης». Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και ώρα 11 π.μ.».

ΠΑΜΕ: Nομοσχέδιο-κτηνωδία

Το ΠΑΜΕ καλεί στην απεργία προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είναι στις 10:30 στο Σύνταγμα.

Εκπαιδευτικοί – ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ

Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην απεργία της Πέμπτης (21.09.2023), ενώ ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΟΙΕΛΕ και πολλές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που καλούν σε μαζική συμμετοχή σε διάφορες πόλεις.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην πανεργατική πανελλαδική απεργία ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να είναι μαζική.

Απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Στην απεργία συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταφέρεται κατά του νομοσχεδίου, ενώ αναφέρεται και στις πλημμύρες στην Θεσσαλία, καταγγέλοντας την πολιτική που αφήνει τον κόσμο να πνίγεται και δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Επίσης η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση.

Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση.

Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετέχουν στην εξαγγελθείσα από την ΑΔΕΔΥ 24ώρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ναυτεργάτες

Σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία καλεί τα μέλη της η ΠΕΝΕΝ (σ.σ. ναύτες) η οποία στηλιτεύει ως «προδοτική και υπονομευτική» της στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε τη σύγκλιση του οργάνου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10:30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10:30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10:30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις