Κυριακή, 14 Απρ.
27oC Αθήνα

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Πυρά» εναντίον του site που δίνει αναρρωτικές άδειες και φάρμακα με ένα «κλικ»

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Πυρά» εναντίον του site που δίνει αναρρωτικές άδειες και φάρμακα με ένα «κλικ»

Με εξώδικο, αλλά και μήνυση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος γνωστοποιεί τις προθέσεις του να μην επιτρέψει τη συνέχιση της παράνομης και επιβλαβούς για τη δημόσια Υγεία δράσης site, που παρέχει υπηρεσίες που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας και τη συνταγογράφηση εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τo site «tilegiatros.gr», παρέχει συνταγογράφηση φαρμάκων με 12€, αναρρωτικές άδειες με 10€ και συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων με 8€.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζει ότι είναι αναγκαίο το κλείσιμο της ιστοσελίδας. Ήδη πάντως δε μπορεί να μπει κανείς, αφού φαίνεται να έχει πέσει.

«Πρόκειται για “υπηρεσίες” που παρέχουν ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, κάτι που επιφέρει αφαίρεση της άδειας του γιατρού. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς σήμερα θα επισκεφθούμε τον Εισαγγελέα, ενώ την Πέμπτη (8/6) στείλαμε και εξώδικο. Επίσης, έχουν κινηθεί πειθαρχικά και οι δύο Ιατρικοί Σύλλογοι, Αθήνας και Θεσσαλονίκης εναντίον των επιστημονικά υπευθύνων της ιστοσελίδας και θα ζητήσουμε να τους κλείσουν και την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τόσο από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ», σημειώνει.

Στην εν λόγω ιστοσελίδα μάλιστα, αναφέρεται πως διαθέτει πιστοποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

«Επειδή το σύνολο των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών σας παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, σας καλούμε όπως εντός 24 ωρών από τη λήψη της παρούσας, να «κατεβάσετε» την ιστοσελίδα tilegiatros.gr. και τις αντίστοιχες σε facebook, Instagram και linkedin και να απόσχετε από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια ή δημοσίευση απέχοντας από την παροχή οποιοσδήποτε ιατρικής υπηρεσίας και φυσικά να πάψετε την παράνομη και παραπλανητική χρήση του σήματος του Π.Ι.Σ. ως δήθεν πιστοποιημένος από εμάς φορέας», σημειώνει στο εξώδικό του ο ΠΙΣ.

«Επιστημονικά αδιανόητο να παρακάμπτονται οι κανόνες»

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν επιλογές για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων:

  • συνταγογράφηση φαρμάκων, κατόπιν συμπλήρωσης ειδικής φόρμας με τον ΑΜΚΑ και το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου στο οποίο θα αποσταλεί η συνταγή,
  • συνταγογράφηση ιατρικών εξετάσεων
  • χορήγηση αναρρωτικής άδειας με τον ίδιο τρόπο

Όλες οι παραπάνω προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες – οι οποίες αυτονόητα παρέχονται επ’ αμοιβή- παραβιάζουν το σύνολο της κείμενης νομοθεσίας, λένε οι γιατροί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) από την πλευρά του, μάλιστα, δηλώνει πως θα ελέγξει πειθαρχικά όσους γιατρούς παραβαίνουν των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας συμμετέχοντας σε παράνομες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής ιατρικών υπηρεσιών που δεν έχουν λάβει- ούτε μπορούν ή πρόκειται να λάβουν- καμία πιστοποίηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

«Η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση, η συνταγογράφηση, η χορήγηση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις, αποτελούν ΟΛΕΣ ιατρικές πράξεις οι οποίες πρέπει να υπακούουν στον αδήριτο κανόνα της άμεσης δια ζώσης επαφής του ιατρού με τον ασθενή. Είναι επιστημονικά αδιανόητο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο και πειθαρχικά ελέγξιμο να παρακάμπτονται οι κανόνες αυτοί. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν εργαλεία διευκόλυνσης των ασθενών. Οι οποιεσδήποτε διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής δήθεν ιατρικών υπηρεσιών είναι απολύτως παράνομες», σημειώνει ο ΙΣΘ.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις