Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Άρχισαν οι πρώτες περιπολίες στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Άρχισαν οι πρώτες περιπολίες στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ

Η πανεπιστημιακή αστυνομία έκανε… πρεμιέρα σήμερα (05.09.2022), και θα επιτηρεί τους χώρους του campus της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου, με σκοπό την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του. 

Σε εξέλιξη είναι στην πύλη του ΕΚΠΑ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Περίπου 500 φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ΕΚΠΑ στην Ούλοφ Πάλμε διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη της λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς σήμερα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ λίγο μετά τις 8 το βράδυ μια ομάδα 50 ατόμων βγήκε από την οδό Τσάφου, που είναι κάθετη της Ούλοφ Πάλμε, και άρχισαν να πετάνε πέτρες και διάφορα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Έκκληση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της νεολαίας απέναντι στην εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, απηύθυνε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια.

Στην δήλωσή του ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των υποκλοπών έκανε επίδειξη δύναμης έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια.Πριν λίγο έκανε χρήση δακρυγόνων απέναντι στους φοιτητές. Πρόκειται για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συναντά την ομόθυμη αντίδραση των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών. Πρόκειται για μια ακόμη όψη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίθεσης στο Κράτος Δικαίου. Θα αποκρουστεί! Σήμερα υπήρξε μια άμεση απάντηση από πλήθος φοιτητών, που κατά εκατοντάδες, συνεχίζουν να συρρέουν στο χώρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει».

Στο ΑΠΘ, σημειώνεται ότι, έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο σημεία ειδικές πύλες (τουρνικέ), οι οποίες φρουρούνται από την αστυνομία ενώ βρίσκονται σε μόνιμη βάση δύο διμοιρίες ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.

«Όλη η κοινωνία υπερασπίζεται το πανεπιστημιακό άσυλο» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, συμπληρώνοντας ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται καθηγητές και όχι αστυνομικούς.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις