Ελλάδα

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Παρασκευή και 13 με ολόγιομο φεγγάρι

Παρασκευή και 13 πέφτει η πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2019.

Η πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2019 συμπίπτει ξανά με την… γρουσούζικη ημερομηνία, ύστερα από 20 χρόνια. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2000 και η επόμενη θα είναι στις 13 Αυγούστου του 2049.

Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου και… έναρξη Φθινοπώρου

Η Πανσέληνος την Παρασκευή και 13 είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το όνομά της, «harvest moon», προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών. Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή.

Τότε δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς και οι αγρότες εργάζονταν με σύμμαχο το ολόγιομο φεγγάρι.

Γιατί ονομάζεται και Μicromoon

Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη. Σε αντίθεση με το micromoon, το supermoon λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι σε τροχιά στο πιο κοντινό σημείο στη Γη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Παίρνει όρκο η αδερφή του 39χρονου ότι τα κοπέλια μου τον σκότωσαν;» λέει η μητέρα των τριών αδερφών Φραγκιαδάκη για το μακελειό στα Βορίζια
«Του είχαν στήσει ενέδρα και παίζανε από γύρω, βγαίνουν οι τηλεοράσεις και λένε ότι ανταπέδιδαν με πυροβολισμούς, αυτά είναι όλα ψέματα» τονίζει ο πατέρας του Φανούρη Καργάκη
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου