Κυριακή, 14 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πανσέληνος του λύκου: Απίστευτες εικόνες στην Θεσσαλονίκη!

πανσέληνος

Είναι η πρώτη πανσέληνος του 2020 και σημειώνεται απόψε, Παρασκευή 10.01.2020, με το θέαμα στην Θεσσαλονίκη να κόβει την ανάσα.

Η αποψινή πανσέληνος (έχει ονομαστεί πανσέληνος του λύκου) συνδυάζεται με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία θα είναι ορατή και στη χώρα μας.

Τι συμβαίνει στην έκλειψη παρασκιάς

Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και η κορύφωσή του θα είναι γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής.

Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.

Η έκλειψη σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA.

Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς. Οι εκλείψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με γυμνά μάτια.

Η ονομασία πανσέληνος του λύκου

Ομως γιατί το ολόγιομο φεγγάρι του Ιανουαρίου ονομάζεται και πανσέληνος του λύκου; Η εξήγηση κρύβεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν όταν συμβαίνει η εν λόγω πανσέληνος. Ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο όπου και δόθηκε η ονομασία αυτή ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς, το χιόνι σκεπάζει τα πάντα και οι λύκοι σε αναζήτηση τροφής κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές, οπότε γίνονται και πιο απειλητικοί.

Να σημειωθεί ότι στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο δίπλα από τον λόφο της Πνύκας, από όπου ο Μέτωνας τον 5ο π.Χ. αιώνα έκανε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις, πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά ξεναγήσεις του κοινού.

Δείτε την πανσέληνος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

πανσέληνος πανσέληνος

Πηγή: grtimes.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις