Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Παπαγγελόπουλος –Τουλουπάκη: Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο – Ποιοι θα τους δικάσουν

Παπαγγελόπουλος –Τουλουπάκη: Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο – Ποιοι θα τους δικάσουν

Σήμερα αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο στον Άρειο Πάγο με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση των παρεμβάσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετωπίζουν οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη αφορούν στη στη μη διαβίβαση από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στη Εισαγγελία Διαφθοράς, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, Βασίλη Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξάνθο.Η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή μαζί με το φάκελο Novartis με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών.  

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατηγορείται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ενώ η εισαγγελική λειτουργός για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, θα δικαστεί και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος μετά την ομόφωνη παραπομπή από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο αφορά στις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του, στο έργο τριών, πρώην και νυν εισαγγελικών λειτουργών, ήτοι της Γεωργίας Τσατάνη, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Ελένης Ράικου.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2015 παρενέβη στο έργο της τότε εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη και συγκεκριμένα «της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου, δηλαδή την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις όπως της δήλωσε». 

Επίσης, στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αποδίδεται ότι τον Μάρτιο του 2017 «παρότρυνε την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, με απειλές, απαιτώντας επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή».

Επιπλέον, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι πρώτο δεκαήμερο του 2017, παρενέβη στο έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ζητώντας του να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ενώ, του άσκησε πιέσεις για τις υποθέσεις των επιχειρηματιών, Γιάννη Αλαφούζου, Ανδρέα Βγενόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου

Το Ειδικό Δικαστήριο απαρτίζεται από 13 μέλη, επτά δικαστές προέρχονται από τον Άρειο Πάγο και οι έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι κληρώθηκαν από τη Βουλή μαζί με τους αναπληρωματικούς τους.

Πρόεδρος θα είναι η Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ως η αρχαιότερη στην επετηρίδα αρεοπαγίτης, η οποία κληρώθηκε από τη Βουλή.

Τα υπόλοιπα μέλη της σύνθεσης από τον Άρειο Πάγο είναι οι Ελένη Φραγκάκη, Ανθή Γκάμαρη, Ζαμπέτα Στράτα, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη και Μυρσίνη Παπαχίου. 

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κληρωθεί οι Βασίλειος Αραβαντινός, Όλγα Ζύγουρα, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Σοφία Βιτάλη, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Νικόλαος Σκαρβέλης.

Εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου  κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία έχει κληρωθεί και στην εισαγγελική έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, με αναπληρωματικό μέλος την Αριστέα Θεοδόση.

Οι μάρτυρες 

Συνολικά στο Ειδικό Δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν εννέα μάρτυρες. Πρώτος μάρτυρας στον κατάλογο είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και ακολουθούν η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο πρώην Ανετισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος. 

Στη λίστα των μαρτύρων περιλήφθησαν μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων,  ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και οι πρώην επίκουροι Εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να αναλωθεί σε διαδικαστικά ζητήματα και ενστάσεις ενώ πιθανότατα θα κατατεθεί αίτημα για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός της πρώτης ημέρας, οι επόμενες συνεδριάσεις, πιθανότατα, θα διεξάγονται απογευματινές ώρες, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένα ακόμα Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο έναν ακόμα πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Παππά, για το ζήτημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, του 2016.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις