Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Παπαϊωάννου: Αναγκαίο ένα σκληρότερο lockdown – Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από τα λύματα Θεσσαλονίκης

Παπαϊωάννου: Αναγκαίο ένα σκληρότερο lockdown – Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από τα λύματα Θεσσαλονίκης

Ναι μεν αλλά από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου για την εξέλιξη του κορονοϊού. Ο πρύτανης εμφανίζεται αφενός συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά στις τελευταίες αναλύσεις των λυμάτων της συμπρωτεύουσας, ωστόσο, τάσσεται υπέρ ενός πιο αυστηρού lockdown για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας μπέσα στον χειμώνα.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου σε συνέντευξή του στον Real Fm 107,1 Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για τις προτάσεις που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες περί ενός αυστηρότερου lockdown, διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα 3ο, πιο σφοδρό, κύμα πανδημίας, απάντησε καταφατικά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος θα συμφωνούσε με αυτή την άποψη: «Εδώ που φτάσαμε ας γίνει και ένα βήμα «σκληρό», σημαντικό ακόμη, για να μπορέσουμε ανακάμψουμε ουσιαστικά γιατί ο πραγματικός χειμώνας είναι μπροστά μας».

Click4more: Κορονοϊός: Ο χάρτης της διασποράς στην Ελλάδα

Επίσης, ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για άνοιγμα των Πανεπιστημίων» με διά ζώσης μαθήματα, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

λύματα

Παπαϊωάννου: Αναμονή για το «αποτύπωμα» της Πρωτοχρονιάς στα λύματα της Θεσσαλονίκης 

«Είμαστε σε κάποιο καλό σημείο, χωρίς εφησυχασμό», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, στην ίδια συνέντευξη στον Real Fm 107,1 σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων της διεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, στην τελευταία μέτρηση καταγράφεται μείωση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 κατά 30%, προσθέτοντας ότι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός κατά την περίοδο των Χριστουγέννων «δεν αποτυπώθηκε ως έξαρση των κρουσμάτων».

Ωστόσο για το «αποτύπωμα» της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να περιμένουμε έως την επόμενη Τετάρτη (13.01.2021) οπότε οι ερευνητές θα έχουν στα χέρια τους τις μετρήσεις αυτού του επταημέρου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου υπάρχει ένδειξη πως τα πράγματα είναι καλά, αλλά «θα είμαστε 100% σίγουροι» την επόμενη εβδομάδα.

Ακούστε όλα όσα είπε ο Νίκος Παπαϊωάννου στο βίντεο του GRTimes:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις