Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Παραδοσιακή μαγειρίτσα – Συνταγές

Παραδοσιακή μαγειρίτσα – Συνταγές

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ. Επιστροφή από την εκκλησία το Μεγάλο Σάββατο, και… κατ’ ευθείαν ένα λαμπερό τραπέζι να σε περιμένει.

Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, μία ζεστή μαγειρίτσα είναι εκεί για να σου θυμίσει τα παιδικά χρόνια. Δείτε μία απλή συνταγή για μία λαχταριστή μαγειρίτσα! Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Σκοπός της μαγειρίτσας είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι όσων νήστεψαν για την… κατανάλωση κρέατος μετά από την αποχή.

Βασικά συστατικά για την παραδοσιακή μαγειρίτσα

1 αρνίσια συκωταριά (1 kg)
1 κρεμμύδι ξερό
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. λευκό κρασί
2 κ. σούπας βούτυρο
1/2 lt ζεστό νερό
2 αυγά
χυμός από ένα λεμόνι
αλάτι, πιπέρι.

Παραδοσιακή μαγειρίτσα – Τρόπος μαγειρέματος

Σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει βάλε ολόκληρη τη συκωταριά και “ζεμάτισέ” τη για δύο λεπτά, μέχρι να σκουρύνει και να γίνει συμπαγής. Άφησέ τη να κρυώσει και όταν έρθει σε θερμοκρασία που μπορείς να τη μεταχειριστείς, με ένα ψαλίδι ή μαχαίρι κοψ’ τη σε κομμάτια με πάχος 1,5 cm.

Στην κατσαρόλα ζέστανε το λάδι και το βούτυρο σε μεσαία θερμοκρασία, ρίξε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί με ένα εκατοστό από το πράσινο στέλεχος και τσιγάρισέ τα. Πρόσθεσε και τη συκωταριά σε κομμάτια και τσιγάρισέ τη και αυτή για τρία λεπτά.

“Σβήσε” τα υλικά με το κρασί και μόλις εξατμιστεί πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και το ζεστό νερό. Άφησε το φαγητό να βράσει για περίπου 40 λεπτά και φρόντισε να προσθέσεις νερό αν χρειαστεί κατά το βρασμό. Αφαίρεσε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακάτεψε μέσα και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Χτύπα σε ένα πιάτο τα ασπράδια του αυγού, μέχρι να φουσκώσουν και σε ένα μπολ τους κρόκους με το χυμό λεμονιού. Όταν τα ασπράδια αφρατέψουν πρόσθεσε με απαλές κινήσεις το μείγμα με τους κρόκους και σιγά- σιγά με μεγάλη προσοχή το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα, χωρίς να “κόψουν” τα αυγά. Μόλις το μείγμα ζεσταθεί από τα υγρά της σούπας, ριξ’ το στην κατσαρόλα και ανακάτεψε ελαφρώς.

Δείτε μερικές ακόμη συνταγές για μία γευστική μαγειρίτσα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις