weather-icon °C AΘΗΝΑ

Παραίτηση με αιχμές – Τέλος από την ΕΕΔΑ ο Γιώργος Σταυρόπουλος

Παραίτηση με αιχμές – Τέλος από την ΕΕΔΑ ο Γιώργος Σταυρόπουλος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γιώργο Σταυρόπουλο κι άλλα μέλη του προεδρείου της ΕΕΔΑ - Φωτογραφία InTime News

Στην ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστή την παραίτησή του, ο Γιώργος Σταυρόπουλος κάνει λόγο για υπεροψία της εκτελεστικής εξουσίας, αυταρχισμό στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων και για προσβλητικό διδακτισμό που «τελευταία, έχουν πλέον περισσέψει».

Δηλώνει πως λυπάται για τη στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος «ουδέποτε τα τελευταία πολλά χρόνια βρήκε λίγο χρόνο να ενημερωθεί από το προεδρείο της για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα και τα προβλήματα της Εθνικής Επιτροπής ή έστω να παραλάβει προσωπικά την ετήσια έκθεση της, κάτι που επέβαλε ο ίδιος ο νόμος».

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, αλλά και πρώην πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Γιώργος Σταυρόπουλος, στη σημερινή (04.04.2019) ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση θέλοντας να αλλοιώσει τη σύνθεσή της, αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή, προχωρεί μονομερώς σε μια άμετρη και άκριτη προσθήκη 5 μελών από μια μόνο κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ και 2 ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από άλλη, την κοινότητα των Ρομά, κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μια ψήφο στην Ολομέλειά της».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η νομοθέτηση προχώρησε χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς ποτέ, από πριν, η κυβέρνηση, να ενημερώσει, συγκεκριμένα, την ΕΕΔΑ γι’ αυτήν και μολονότι με την από 27.11.2018 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειάς της τάχτηκε κατά κάθε μεμονωμένης ρύθμισης και ήδη, με την με την από 28.3.2019 δήλωσή της, απέκρουσε και τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καταγγέλλουσα τόσο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και την ουσία της ρύθμισης. Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιμα όταν προσβάλλονται. Η κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η υπερβολικά μεγάλη όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της.

Η τελευταία κυβερνητική ενέργεια ήταν η τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις».

Παράλληλα, ο Γιώργος Σταυρόπουλος εκφράζει την απογοήτευση του για τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας «λυπούμαι να πω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, στον οποία η ΕΕΔΑ «υπάγεται» οργανωτικά και η οποία αποτελεί το θεσμικό σύμβουλό του, ουδέποτε τα τελευταία πολλά χρόνια βρήκε λίγο χρόνο να ενημερωθεί από το προεδρείο της για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα και τα προβλήματα της Εθνικής Επιτροπής ή έστω να παραλάβει προσωπικά την ετήσια έκθεση της, κάτι που επέβαλε ο ίδιος ο νόμος και η πρακτική που ακολουθήθηκε από όλους τους άλλους αποδέκτες της! 

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές – μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής όλων των κομμάτων έδειξαν πάντα μείζονα ευαισθησία για ενημέρωση και προβληματισμό πάνω στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Ελλάδα. Η υπεροψία της εκτελεστικής εξουσίας, ο αυταρχισμός στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων της κι ένας  προσβλητικός διδακτισμός, τελευταία, έχουν πλέον περισσέψει».

Στο τέλος της ανακοίνωσης του ο Γιώργος Σταυρόπουλος υπογραμμίζει «η παραίτηση μου είναι πλέον η μόνη αξιοπρεπής αντίδραση στην απαξίωση της ΕΕΔΑ και εμού προσωπικά ως εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Θεσμού Δικαιωμάτων. Θέλω να εκφράσω, αποχωρώντας, τις θερμές μου ευχαριστίες στις αντιπροέδρους, αλλά και στα λοιπά  μέλη της Εθνικής Επιτροπής, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέβαλαν ή συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο έργο της, στα μέλη του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το οποίο η ΕΕΔΑ δημιούργησε από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και στο εξαίρετο προσωπικό της Εθνικής Επιτροπής για το παραχθέν έργο τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Εθνική Επιτροπή και τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Ελλάδα. Αρκεί οι υπερασπιστές τους να γρηγορούν».

Διαβάστε εδώ όλη την ανακοίνωση
paraitisiproedrouEEDA

#TAGS MM