Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Παραιτήθηκε η πρόεδρος Εφετών από την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Παραιτήθηκε η πρόεδρος Εφετών από την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Με νέα δικαστή στην έδρα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2018 η δίκη για το ζήτημα της χορήγησης ασύλου σε ένα εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Οριστικά και αμετάκλητα έγινε δεκτή η  εξαίρεση της προέδρου Διοικητικών Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, τόσο από την εκκρεμεί δίκη στο Εφετείο όσο και από την Επιτροπή Ασύλου. Στο Διοικητικό Εφετείο κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα αντικατασταθεί από την συνάδελφό της από άλλο Τμήμα, Μαρία Γκότση.

Την ίδια στιγμή, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα κάνει παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού, ενώ  από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα παρασταθούν ως συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικούς ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Η κυρία Μυλωνοπούλου είχε «παγώσει» με προσωρινή διαταγή την απόφαση της  3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim μετά από αίτημα της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, ωστόσο, ήταν και  η πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξετάζει την υπόθεση ενός εκ των αξιωματικών. Η δικαστική λειτουργός υπέβαλε την παραίτησή της μόνο από πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου, όμως, δεν έγινε δεκτή.

Στην συνέχεια υπήρξε παρέμβαση 11 πρώην Προέδρων του ΔΣΑ για την περίπτωση της κυρίας Μυλωνοπούλου, ασκώντας σκληρή κριτική στους χειρισμούς της.

Με αφορμή αυτό, η δικαστική λειτουργός υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση  στο Εφετείο, αλλά  και δεύτερο αίτημα αυτοεξαίρεσης από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση εξαίρεσης και μεταξύ των άλλων, στην απόφασή του  αναφέρει: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής διατυπώθηκαν σε βάρος της από νομικούς της χώρας, καθώς και από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο δυσμενή και ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια, όσον αφορά το πρόσωπό της και τον τρόπο χειρισμού από την ίδια της συγκεκριμένης υποθέσεως». Με την σειρά της  η 7η  Επιτροπή  Προσφυγών κάνει δεκτό το αίτημα αυτοεξαίρεσης της Ευγενίας Μυλωνοπούλου από την Επιτροπή   Ασύλου.

Στην αίτηση αυτοεξαίρεσή  της  η πρόεδρος Εφετών σημειώνει: «Οι επιθέσεις, που εκδηλώθηκαν με ψιθύρους και κραυγές στο σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, όχι μόνο πλήττουν βάναυσα το ήθος, την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την προσωπική μου αξιοπρέπεια, ως δικαστικού λειτουργού, αλλά θέτουν αντικειμενικά εν αμφιβόλω την αμερόληπτη, αντικειμενική και ανεπηρέαστη λειτουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις