Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

Παραμονή Πρωτοχρονιάς… στα ειρηνοδικεία για να προλάβουν το νόμο Κατσέλη! (ΦΩΤΟ)

Παραμονή Πρωτοχρονιάς… στα ειρηνοδικεία για να προλάβουν το νόμο Κατσέλη! (ΦΩΤΟ)

Τεράστιες ουρές σχηματίζουν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης έξω από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, εκατοντάδες δανειολήπτες που έσπευσαν κυριολεκτικά στο παρά ένα στην οδό Λουκάρεως προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη που αφορά στα “κόκκινα” δάνεια.

Εκατοντάδες δανειολήπτες που θέλουν να… προλάβουν ενταχθούν στον παλαιό νόμο Κατσέλη έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς στα Ειρηνοδικεία. Κι αυτό διότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να καταθέσουν την αίτηση.

Το επόμενο βήμα -για όσους φυσικά προλάβουν- προβλέπει προθεσμία 47 ημερών για να μαζέψουν τα 17 δικαιολογητικά που απαιτούνται για να “τρέξουν” τις διαδικασίες.

Για τις αιτήσεις που εκκρεμούν, πρέπει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2016 οι δανειολήπτες να προσκομίσουν στο δικαστήριο τα αναγκαία δικαιολογητικά ούτως ώστε να μην χάσουν τη ρύθμιση. Όσοι δεν προλάβουν τις προθεσμίες, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή μετά από δύο χρόνια.

 Η αναμονή, ωστόσο, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την υπαγωγή στη ρύθμιση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες, καθώς το κοινό εξυπηρετείται από δύο αίθουσες, για μονά και ζυγά νούμερα αιτούντων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, 57.500 οφειλέτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται πλήρως από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ για 80.500 δανειολήπτες που δεν ανήκουν σε αυτή την ομάδα προβλέπεται μερική προστασία.

Σε περίπτωση που δεν προστατευτούν από το νόμο Κατσέλη, υπάρχει η λύση της απευθείας προσφυγής τους στην τράπεζα, ώστε να υπάρξει ρύθμιση του δανείου μέσω μείωσης δόσεων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε