Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πάσχα 2022: Η πληρότητα στα ξενοδοχεία το τετραήμερο – Πού κυμαίνονται οι τιμές

Πάσχα 2022: Η πληρότητα στα ξενοδοχεία το τετραήμερο – Πού κυμαίνονται οι τιμές

Στην τελική ευθεία για το Πάσχα 2022 με τους περισσότερους να έχουν ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό για το πού και πώς θα γιορτάσουν.

Βέβαια το Πάσχα 2022 συμπίπτει με την ανθρωπιστική κρίση, την ακρίβεια ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και προϊόντα, αλλά και τις αυξήσεις σε βενζίνη και στα μεταφορικά, σε συνάρτηση με τα δύο χρόνια καραντίνας λόγω κορονοϊού.

Όλα αυτά, πάντως, δεν φαίνεται να πτοούν τους πολίτες, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για μία μίνι πασχαλινή εξόρμηση. Ο πληρότητες σε ξενοδοχεία δημοφιλών προορισμών της χώρας εμφανίζονται υψηλές. Το 100% αγγίζουν οι πληρότητες στα καταλύματα στην Κέρκυρα, το 50 – 80% στην Μύκονο, με τους περισσότερους εκπροσώπους φορέων του Τουρισμού να εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς όπως αναφέρουν στο Newsit.gr, αναμένεται να εκτοξευθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Πάσχα 2022: Πόσο θα ανέβουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής 

Ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Ξενοδόχων, μιλώντας στο Newsit.gr αναφέρει ότι «η μέση πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς όπως Κέρκυρα, Μύκονος, Σαντορίνη, Πελοπόννησος, Ρόδος και Κρήτη, κυμαίνεται περίπου στο 60% με εσωτερικό τουρισμό για το Πάσχα. Εκτιμώ ότι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα πάει πολύ παραπάνω».

Επισημαίνει δε ότι «οι καιρικές συνθήκες και τα κόστη μεταφοράς θα παίξουν ρόλο στο κατά πόσο θα ανέβουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής γιατί θα ανέβουν σίγουρα».

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Ξενοδόχων μιλώντας στο newsit.gr αναφέρθηκε και στις ανατιμήσεις σε ενέργεια και προϊόντα, που έφεραν αυξήσεις στις τιμές των δωματίων. «Οι τιμές μεσοσταθμικά έχουν μία μονοψήφια αύξηση σε σχέση με το Πάσχα του ’19, η οποία επιβάλλεται λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους και πρέπει αν είμαστε ανταγωνιστικοί. Εκτιμούμε ότι έχουμε αύξηση κόστους 25% ανά δωματοδιανυκτέρευση. Η όποια κουβέντα γίνεται από τον κλάδο για αύξηση τιμών είναι για το 2023, κυρίως στα συμβόλαια μαζικού τουρισμού».

Ο κος. Τάσιος εστιάζει και στο γεγονός ότι «έχουμε μπροστά μας δύο τριήμερα, αυτό του Πάσχα και εκείνο της Πρωτομαγιάς που έχουν μεταξύ τους μία διαφορά. Το Πάσχα είναι εορταστική περίοδος που σημαίνει άλλος τιμοκατάλογος και αντίστοιχα η Πρωτομαγιά είναι ένα κανονικό τριήμερο που μπορεί εάν θέλει κάποιος εναλλακτικά και πιο οικονομικά να το επιλέξει. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «την Πρωτομαγιά, που δεν θεωρείται εορταστική περίοδος, μπορεί ένα δωμάτιο που θα το ‘’κλείσει’’ ένας πολίτης το Πάσχα στα 100€, την Πρωτομαγιά να το βρει στα 70 ευρώ».

Πάσχα 2022 – 3.000 ξενοδοχεία ανοιχτά

Πανελλαδικά, για το Πάσχα δεν θα ανοίξουν τα 10.000 συνολικά ξενοδοχεία. Εκτιμούμε ότι θα ανοίξει περίπου το 30% αυτών. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ανοιχτά για την πασχαλινή περίοδο 3.000 ξενοδοχεία».

Σύμφωνα με τον κο. Τάσιο, «η αγορά έχει «ανοίξει» σε σχέση και με τον εισερχόμενο τουρισμό π.χ. στο Ηράκλειο, στα Χανιά, την Ρόδο, την Κω, στο αεροδρόμιο Μακεδονία για Πιερία και Χαλκιδική. Όμως μην ξεχνάμε είναι έναρξη σεζόν. Δηλαδή έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας».

Νούμερο ένα στις προτιμήσεις των Ελλήνων – και όχι μόνο – εκδρομέων του Πάσχα αποτελεί η Κέρκυρα, εκεί όπου το έθιμο με τους μπότηδες αναβιώνει και γίνεται viral σε όλον τον κόσμο. Όπως λέει στο Νewsit.gr ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης «η πληρότητα για τα ξενοδοχεία εντός της πόλης της Κέρκυρας είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν στο 100%.

Στα περίχωρα της πόλης πλησιάζουν το 70 με 80% και αναμένουμε ακόμα κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Όσο απομακρυνόμαστε τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι ακόμα κλειστά και όσα έχουν ανοίξει έχουν πληρότητες κυρίως με πελάτες εξωτερικού». Ο κος. Βούλγαρης αναφέρει ότι «οι τιμές εξαρτώνται πάντα από την κατηγορία των ξενοδοχείων, την απόσταση από την πόλη, τις παροχές και τον τύπο δωματίου», επισημαίνοντας ότι «οι συμφωνίες με τα τουριστικά πακέτα έχουνε γίνει πριν την κρίση στην Ουκρανία και την αύξηση μεγάλη στα κόστη των ξενοδοχείων με τιμές κοντά στο 2019».

Πάσχα 2022 – Μύκονος 

Και η Μύκονος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πασχαλινούς προορισμούς και όπως δηλώνει στο Newsit.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά «οι πληρότητες μέχρι αυτή τη στιγμή ξεκινάνε από 50% και φτάνουν έως 80%», αλλά θεωρώ ότι οι κρατήσεις τις επόμενες ημέρες θα έχουν σίγουρα κάποια διακύμανση προς τα πάνω».

Το νησί των ανέμων φημίζεται ότι απευθύνεται – ως επί το πλείστον – σε μεγάλα βαλάντια, με την κα. Κουσαθανά να υπογραμμίζει ότι «η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 300 ευρώ ανάλογα αν είναι πεντάστερο κτλ».

Στην περίπτωση που μία τετραμελής οικογένεια θέλει να κάνει Πάσχα στην Μύκονο θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η φθηνότερη διανυκτέρευση που θα βρει σε τετράκλινο θα είναι στα 180€. «Αν καλυφθούν τα απλά δωμάτια, μετά λογικά, θα ανέβουν λίγο οι τιμές στα πολύ ακριβά, τις σουίτες κτλ. Βέβαια είναι σχεδόν σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα ανέβουν οι κρατήσεις, και πιστεύω ότι έως και την τελευταία στιγμή θα έρχονται εκδρομείς». 

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου επισημαίνει μάλιστα ότι «αναπόφευκτα πάντως η όλη κατάσταση στη χώρα και παγκοσμίως, με την ακρίβεια στο πετρέλαιο και τις αλλαγές στην ενέργεια αυξάνουν τις τιμές από προηγούμενες χρονιές».

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Παναγιώτης Γεωργαλάς, ξενοδόχος στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής ο οποίος μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει ότι «οι κρατήσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ λίγες, συγκριτικά με το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να είμαστε. Απλώς αναμένουμε μήπως συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή. Η πληρότητα για Πάσχα διαμορφώνεται γύρω στο 50% και ευελπιστούμε να δούμε κάποια βελτίωση σύντομα». Ο κος Γεωργαλάς μάλιστα εστιάζει στις νέες ανατιμήσεις που ‘’καίνε’’ όλους τους πολίτες και μετακυλίεται και στον τομέα του τουρισμού «Ο κόσμος δείχνει να το σκέφτεται πολύ για διακοπές. Δεν γνωρίζει το κόστος διαβίωσης του, τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, στη βενζίνη αλλά και εμείς ως επιχειρηματίες δεν γνωρίζουμε πως θα κοστολογήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Δεν έχουμε κάνει αυξήσεις στις τιμές, είμαστε στις τιμές των προηγούμενων 3 ετών, όμως είναι δύσκολη η διαχείριση της όλης κατάστασης».

Πάσχα 2022 – Αργολίδα

Στην περιοχή της Αργολίδας, ο Πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Άργους-Μυκηνών, Πέτρος Κουτσόπουλος, αναφέρει μιλώντας στο Νewsit.gr ότι «οι πληρότητες το τριήμερο Μεγάλο Σάββατο έως και την Δευτέρα του Πάσχα ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 80%. Είναι αυξημένη η κίνηση. Βέβαια υπάρχει ‘’κοιλιά πριν-κοιλιά μετά’’, πράγμα επιβαρυντικό». Ο κος Κουτσόπουλος μιλά στο newsit.gr τον καθημερινό βραχνά των ιδιοκτητών των καταλυμάτων για να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις ώστε να μην μετακυλιστούν στους εκδρομείς. «Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί από το 2019, είναι στα ίδια επίπεδα. Δεν τολμάμε να συζητήσουμε για αύξηση. Οι μικροί ειδικά ξενοδόχοι προσπαθούμε να αφομοιώσουμε τις αυξήσεις, τις παροχές δεν μπορούμε να τις μειώσουμε γιατί θα χάσουμε τους πελάτες μας και αναγκαστικά τις ‘’παίρνουμε’’ εμείς στα έξοδά μας. Οι τιμές στα δίκλινα ξεκινάνε από 40€ μέχρι 80€. Εξαρτάται τι δωμάτιο θα είναι, θα είναι απλό δωμάτιο με ένα ντουζ, ή με τζακούζι. Σε εμάς πλέον δηλαδή στα καινούργια τα ξενοδοχεία δεν υπάρχουν τετράκλινα. Μπορεί να έχουμε δίκλινα μεγάλα που εκεί έχουμε και προσθήκη κρεβατιών. Πάλι οι ίδιες τιμές είναι».

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις