Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Παύλος Γιαννακόπουλος: Από ένα μικρό φαρμακείο στην κορυφή της φαρμακευτικής βιομηχανίας

Παύλος Γιαννακόπουλος:  Από ένα μικρό φαρμακείο στην κορυφή της φαρμακευτικής βιομηχανίας

Εκτός από τον χώρο του ελληνικού αθλητισμού, ο θάνατος του Παύλου Γιαννακόπουλου είναι μεγάλη απώλεια και για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μαζί με τους δύο αδερφούς του, ο Παύλος Γιαννακόπουλος δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της φαρμακευτικής. Ήταν συνιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Φτωχότερη η ελληνική βιομηχανία από τον χαμό του συνιδιοκτήτη μαζί με τα δύο αδέλφια του, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, τη ΒΙΑΝΕΞ. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε σήμερα (10.06.2018) από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Οι σταθμοί της σταδιοδρομίας του

1924- Ο πατέρας του, Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει ένα από τα πρώτα φαρμακεία των Αθηνών και ο Παύλος κάνει εκεί τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τη δεκαετία του ’50.

1960- Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ η οποία επεκτείνεται γρήγορα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ως αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών.

1971- Η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ανώνυμη και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ. Η ανάπτυξη και η καταξίωση έρχονται άμεσα, όταν φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) κ.ά. αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της.

1977- Η εταιρεία ξεκινάει τη βιομηχανική της δραστηριότητα με τη δημιουργία του Α΄ Εργοστασίου.

1983-Υπογραφή συμφωνίας με τον οίκο Merck & CO.

1983-Το εργοστάσιο της Winthrop-Sterling εκσυγχρονίζεται για να γίνει το Β΄ Εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ στην Παλλήνη.

1985- Το εργοστάσιο της εταιρείας Upjohn επεκτείνει τη γραμμή παραγωγής του και γίνεται το Γ΄ Εργοστάσιο.

1995- Ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση γνωστών μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

1997- Η ΒΙΑΝΕΞ εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Hoechst στη Βαρυμπόμπη, για να στεγάσει τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων.

1999- Η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών αναβαθμίζεται πλήρως, ώστε να γίνει το Δ΄ Εργοστάσιο της εταιρείας, ακολουθώντας πάντα τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής.

2006- Ίδρυση της ELDRUG S.A., μιας εταιρείας για την έρευνα και την ανάπτυξη.

2011- Η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) ως προμηθευτή.

2013- Σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγή του 100% στην Κίνα.

2018- Η ΒΙΑΝΕΞ παραμένει στην κορυφή της ελληνικής Βιομηχανίας Φαρμάκων.

πηγή φωτογραφίας ΒΙΑΝΕΞ

Η πρώτη μεγάλη επιχειρηματική επέκταση

Το 1997, τα τρία αδέλφια Γιαννακόπουλοι εξαγόρασαν από την εταιρεία Hoechst Hellas και για λογαριασμό της ΒΙΑΝΕΞ, το κτιριακό συγκρότημα το οποίο θα συγκέντρωνε τις κεντρικές Διοικητικές και Οικονομικές υπηρεσίες, καθώς και τις κεντρικές αποθήκες, με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Στο συγκρότημα στεγάζονται:

Τα γραφεία κεντρικής διοίκησης.

Το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων.

Η κεντρική αποθήκη της Εταιρείας η οποία υποστηρίζει τη διανομή τόσο των προϊόντων της ΒΙΑΝΕΞ, όσο και των προϊόντων που η ΒΙΑΝΕΞ διανέμει για λογαριασμό τρίτων.

Εκπαιδευτικό κέντρο, με κεντρική αίθουσα στην οποία διεξάγονται σεμινάρια, παρουσιάσεις, συνέδρια κ.ά.

Βοηθητικοί χώροι, όπου βρίσκονται το ιατρείο και ο βοηθητικός εξοπλισμός.

Νέοι χώροι αποθηκών και γραφείων στον αναδιαμορφωμένο πρώην εργοστασιακό χώρο.

πηγή φωτογραφίας ΒΙΑΝΕΞ

Παύλος Γιαννακόπουλος: Η φιλοσοφία ζωής, το όραμα και οι στόχοι του μέσα από δικές του φράσεις

“Στην Κορυφή της Ελληνικής Βιομηχανίας Φαρμάκων για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεται να προσπαθήσεις. Να έχεις όραμα, αφοσίωση και πίστη”.

“Είμαστε υπερήφανοι που, συνεπείς στις αρχές μας, κατορθώσαμε να οδηγήσουμε τη ΒΙΑΝΕΞ στην κορυφή της Ελληνικής Βιομηχανίας Φαρμάκων. Είναι η δικαίωση μιας πολύχρονης προσπάθειας που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, και παράλληλα η συμβολή μας στην εθνική οικονομία”.

“Επιδίωξή μας, είναι η ΒΙΑΝΕΞ να παραμένει μια πρωτοπόρος φαρμακευτική βιομηχανία και γι’ αυτό, στηριγμένοι σε στέρεες βάσεις, η ματιά μας είναι στραμμένη πάντα μπροστά”.

“Οι αποτελεσματικές συνεργασίες με εταιρείες διεθνούς κύρους που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, μας επιτρέπουν τη διαρκή ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την εξέλιξη προϊόντων”.

“Πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι άλλωστε και η συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού μας, προσεκτικά επιλεγμένου για την επαγγελματική του υπευθυνότητα”.

“Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΒΙΑΝΕΞ, σε εφαρμογή μελετημένων στρατηγικών σχεδιασμών, προδιαγράφει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και τη διατήρηση της κορυφαίας της θέσης.

Μιας θέσης που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά όραμα δημιουργίας”.

Παύλος Δ. Γιαννακόπουλος

Ιδρυτής & Πρόεδρος ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις