Συμβαίνει τώρα:

Στο «κόκκινο» ο Κηφισός - Έως 30 λεπτά καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα

Πέντε ναυάγια με κρυμμένους θησαυρούς στον βυθό της Κάσου! [pics]

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνονται στα ευρήματα της πρώτης υποβρύχιας ερευνητικής αποστολής στον θαλάσσιο χώρο της νήσου Κάσου. Συνολικά εντοπίστηκαν πέντε ναυάγια, καθώς και ένα πιθανότατα αρχαίο λιμάνι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ιδιαίτερα αξιόλογο εύρημα αποτελεί ένα ναυάγιο της ύστερης κλασικής περιόδου, το οποίο έφερε πέντε λίθινες πυραμιδοειδείς άγκυρες. Το φορτίο του πλοίου περιλαμβάνει, εκτός από αμφορείς τεσσάρων τουλάχιστον διαφορετικών τύπων, λεπτή κεραμική καθώς και τμήματα αποθηκευτικών πίθων. Με βάση την κεραμική που περισυλλέχθηκε και ανελκύστηκε, το ναυάγιο μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 4ου ή τις αρχές του 3ου αιώνα πΧ. Το είδος του φορτίου και οι λίθινες άγκυρες που εντοπίστηκαν παρουσιάζουν ομοιότητες με το ναυάγιο της Αντιδραγονέρας Κυθήρων που χρονολογείται στον ύστερο 4ο αιώνα π.Χ.

kasos

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τέσσερα ναυάγια, πρόκειται για ένα ναυάγιο με φορτίο Ροδιακών αμφορέων του 1ου αιώνα π.Χ., ένα ναυάγιο με αμφορείς και επιτραπέζια κεραμική της βυζαντινής περιόδου, χρονολογούμενο μεταξύ του 8ου και του 10ου αιώνα μ.Χ., ένα ξύλινο σκαρί πλοίου χρονολογούμενο στην μετεπαναστατική περίοδο και ένα ναυάγιο νεότερων χρόνων που μετέφερε οικοδομικό υλικό.

Εκτός από αυτά τα ναυάγια, εντοπίστηκε επίσης μεγάλος αριθμός μεμονωμένων ευρημάτων, μεταξύ των οποίων σιδερένια κανόνια, βυζαντινές και νεότερες άγκυρες, καθώς και απορρίψεις κεραμικής, που μαρτυρούν τη συνεχή και αδιάλειπτη χρήση του θαλασσίου χώρου από την αρχαιότητα ως και τους νεότερους χρόνους.

kasos

Η απομακρυσμένη, ακριτική Κάσος, αποτέλεσε για πρώτη φορά πεδίο συστηματικής ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στο πλαίσιο ενός τριετούς ερευνητικού προγράμματος (2019 – 2021), το οποίο έχει ως βασικό στόχο τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση και τη μελέτη των ενάλιων αρχαιοτήτων μίας περιοχής που αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών, αλλά και σημαντικό κέντρο ναυσιπλοΐας. Κατά την ερευνητική περίοδο του 2019, πραγματοποιήθηκαν συνολικά εξήντα επτά (67) ομαδικές καταδύσεις, με περισσότερες από εκατό (100) ώρες ατομικού χρόνου βυθού, ενώ καλύφθηκε το 1/3 περίπου της συνολικής έκτασης της προγραμματισμένης για έρευνα περιοχής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου 2019, υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Δρ Γεωργίου Κουτσουφλάκη και Ξανθής Αργύρη.

Η ερευνητική αποστολή υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Κασιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, τον κ. Carlton Hoye και υποστηρίχθηκε υλικοτεχνικά από τον Δήμο Κάσου, τις επιχειρήσεις Apnea, Aquatec, Asso.subsea, BlueStarFerries, Eurobrokers και Map4u.

 

kasos kasos

kasos

φωτογραφίες: F. Kvalo/C. Hoye

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Απάτες από ΜΚΟ: Νέοι εξοργιστικοί διάλογοι για σουίτες ξενοδοχείων και αγορές 100.000 ευρώ – Το ξέπλυμα των δωρεών
Την Πέμπτη ενώπιων ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φιρινίδης – Θα υποστηρίξει την αθωότητά του βασίζοντας τον ισχυρισμό πως δεν βρέθηκαν τα χρήματα για τα οποία κατηγορείται
Κωνσταντίνος Φιρινίδης
Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες με θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 21 βαθμούς
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις ενώ βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν προς το τέλος του εικοσιτετραώρου - Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου
Βροχή στην Αθήνα
Απάτη με ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: «Θα λες ότι δεν έχεις ξαναβοηθηθεί – Μην έχεις όνειρα για 40 και 50 χιλιάρικα» έλεγε ο Φιρινίδης σε γονείς άρρωστων παιδιών
Νέες συνομιλίες του Κωνσταντίνου Φιρινίδη προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για τις εκκλήσεις δωρεών σε άρρωστα παιδιά
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Παιδική Χαρά Κωνσταντίνος Φιρινίδης 25
«Το Χωριάτικο»: Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη δράση του κυκλώματος – Οι συναντήσεις στη Ρόδο και το σχέδιο διαφυγής στο Ντουμπάι
Εκατοντάδες φωτογραφίες από την παρακολούθηση των μελών της οργάνωσης, η οποία διήρκεσε συνολικά 118 ημέρες, περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που ξεπερνά τις 4.000 σελίδες
Φοροδιαφυγή στο «Χωριάτικο»