Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πέραμα – Λευτέρης Οικονόμου: «Δεν υπάρχει εντολή ακύρωσης καταδίωξης σε κατοικημένη περιοχή»

Πέραμα: Η κατάθεση αστυνομικού που συμμετείχε στην καταδίωξη

Δεν υπήρχε εντολή ακύρωσης καταδίωξης σε κατοικημένη περιοχή ή οπουδήποτε αλλού ξεκαθάρισε ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο Λευτέρης Οικονόμου μιλώντας στο Live News τόνισε χαρακτηριστικά πως «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να σας πω ότι τέτοιου είδους εντολές δεν υπάρχουν και ούτε έχουν δοθεί. Η ελληνική αστυνομία και οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Εκτελούν την αποστολή τους πολλές φορές με αυταπάρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή. Ουδεμία εντολή περί μη ενέργειας καταδιώξεως μέσα στην πόλη ή οπουδήποτε αλλού».

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη και δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος τόνισε οτι «σε κάποια αρχική στιγμή της καταδίωξης δίνεται εντολή από το υπηρεσιακό κέντρο της ελληνικής αστυνομίας να σταματήσει, διότι έχει καταλάβει η ελληνική αστυνομία ότι το όχημα είναι κλεμμένο, παραβιάζει ερυθρούς σηματοδότες, έχει αναπτύξει το όχημα αυξημένη ταχύτητα».

Το θανατηφόρο τραύμα ήταν αυτό στον θώρακα

Δύο σφαίρες, μία στον θώρακα και μία στην κοιλιά δέχτηκε ο 20χρονος στο Πέραμα, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή που εκτιμά ότι το θανατηφόρο τραύμα ήταν αυτό στον θώρακα.

Εκτός από τους 7 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που διώκονται, την κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των αστυνομικών, αντιμετωπίζουν ο 15χρονος που τραυματίστηκε και ο 14χρονος που διέφυγε.

«Ανακοινώσαμε ότι ο 14χρονος οδηγός που διέφυγε είναι στη διάθεση των Αρχών και θα παρουσιαστεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας την Τετάρτη, ο δε εντολέας μου ο οποίος νοσηλεύεται θα απολογηθεί και θα καταθέσει στο νοσοκομείο» τόνισε η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Βούλα Δημητριάδου.

Διαφορετικές οι κατηγορίες

Τα όπλα και των 7 αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η βαλλιστική τους εξέταση και να ταυτοποιηθεί το όπλο, οι σφαίρες του οποίου έπληξαν τον 20χρονο.

Είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει στη συνέχεια και η προσωποποίηση των κατηγοριών. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 20χρονο θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αυτός που τραυμάτισε τον 16χρονο την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και όσοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο θα κατηγορηθούν για παράβαση του νόμου περί όπλων.

«Εμείς αποδεχόμεθα ότι κλέψαμε ένα αυτοκίνητο και ήμασταν υπό καταδίωξη, δε φέραμε οπλισμό, είναι διαπιστωμένο άλλωστε, δεν πυροβόλησε κανείς εκ των επιβαινόντων στο κλεμμένο όχημα» πρόσθεσε η κυρία Δημητριάδου.

Θλίψη και οργή

Οργή και συνάμα θλίψη επικρατεί στην οικογένεια του 20χρονου Ρομά, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών στο Πέραμα. Οι συγγενείς του ζητούν δικαίωση για τον τραγικό χαμό του νεαρού. Ο 20χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενώ η γυναίκα του είναι έγκυος στο τρίτο.

«Και απορούμε γιατί δεν πυροβολήθηκαν τα λάστιχα και να γίνει η σύλληψη όπως πρέπει και σε άλλες περιπτώσεις. Άρα γιατί δε διενεργήθηκε σύλληψη με δεδομένο ότι δεν υπήρχε οπλισμός, δεν ακούστηκε πυροβολισμός, δεν υπήρχε επίθεση απ’ τη μεριά τους… και να μας πουν υπό ποιες συνθήκες διέφυγε ο οδηγός ο 14χρονος» συμπλήρωσε η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Η απομαγνητοφώνηση των καταγεγραμμένων συνομιλιών μεταξύ αστυνομικών και Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης αναμένεται να συμπληρώσει το παζλ των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο νεαρός Ρομά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις