Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Πεταλιοί: Οι «Μαλδίβες» που απέχουν μόλις 2 ώρες από την Αθήνα

Πεταλιοί: Οι «Μαλδίβες» που απέχουν μόλις 2 ώρες από την Αθήνα

Oι Πεταλιοί βρίσκονται σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, δίνοντας την δυνατότητα σε εκατοντάδες επισκέπτες να απολαύσουν έναν επίγειο παράδεισο.

Τα κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα νερά, η χρυσαφένια άμμος, αλλά και η πυκνή βλάστηση συνθέτουν ένα τροπικό σκηνικό, γι αυτό, άλλωστε, και αποκαλούνται «Μαλβίδες». Οι Πεταλιοί αποτελούν δημοφιλή προορισμό και για εκείνους που διαθέτουν δικό τους σκάφος, αφού η πρόσβαση στο σημείο διαρκεί 40 λεπτά από την Αθήνα.

Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος.

Στη δυτική πλευρά του νησιού Μεγαλόνησος υπάρχει ένας γραφικός όρμος, όπου το χρώμα του νερού είναι τιρκουάζ. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Τα νησιά προσφέρονται και για όσους τους αρέσουν τα θαλάσσια σπορ, όπως και οι καταδύσεις. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Την εποχή της τουρκοκρατίας, οι Πεταλιοί ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του.

Επίσης, κατά την δεκαετία του ’60, οι Πεταλιοί έγραψαν την δική τους κοσμοπολίτικη ιστορία.

Μερικά από τα διάσημα ονόματα που πέρασαν τα καλοκαίρια τους στα περίφημα νησάκια, κάνοντας βουτιές ήταν οι Μαρία Κάλλας μαζί με τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Γκρέτα Γκάρμπο, και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις