Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης

Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης
Φωτογραφία Eurokinissi

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γραμματικάκης διακεκριμένος πανεπιστημιακός, πρώην πρύτανης και πρώην Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι. 

Τις δύο τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Γραμματικάκης νοσηλευόταν στην Εντατική του ΠαΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια και δυστυχώς νωρίς το πρωί σήμερα κατέληξε.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 21 Μαϊου 1939 ήταν φυσικός, πανεπιστημιακός ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι».

Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973 και η διατριβή του είχε τίτλο “Analysis of some multiparticle final state in 10 and 6 GeV/c K-p interactions”.

Τον Μάϊο του 1962, ύστερα από δικαστική προσφυγή των μελών των ακροδεξιών φοιτητικών παρατάξεων ΣΔΟΕ και ΕΚΟΦ κατά της διοίκησης της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), το δικαστήριο τον διόρισε μέλος του νέου δ.σ της ΔΕΣΠΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αμέσως καταγγέλοντας σκευωρία.

Από το 1982 έως το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» και συμμετείχε στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. 

Πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο

Σε επιστημονικό επίπεδο διέγραψε μια λαμπρή πορεία και το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Imperial College του Λονδίνου, ο “Δημόκριτος” και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε από την αρχή στο πείραμα “Νέστωρ”, που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.

Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μια τετραετία διετέλεσε Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, και έχει συμμετάσχει σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε επίσης Προέδρος του Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης” στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα ορίσθηκε Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής.

Έχει συγγράψει τα βιβλία: “Η κόμη της Βερενίκης” – στο οποίο και βασίσθηκε η τηλεοπτική σειρά “Αναζητώντας την Βερενίκη” στην ΕΤ1, “Κοσμογραφήματα” και “Η αυτοβιογραφία του φωτός”, “Συνομιλίες με το φως”, “Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής”, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα στην εφημερίδα “Το Βήμα” και στη συνέχεια στην “Ελευθεροτυπία”.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική. Οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Είχε τιμηθεί με ποικίλες διακρίσεις, και πρόσφατα από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για τη συμβολή του στην Παιδεία και την Επιστήμη.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις