Ελλάδα

Πέθανε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Καθηγητής Καρδιολογίας και θεμελιωτής στην Ελλάδα της σύγχρονης Καρδιολογίας, Παύλος Τούτουζας.

Συγκινεί η ανάρτηση του συναδέλφου του Καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος τον αποκαλεί «Μεγάλο».

Συγκεκριμένα γράφει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης:

«Έφυγε» σήμερα ένας Μεγάλος.
Ο Παύλος Τούτουζας.
…Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία…
…Που μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη…
…Που «έβλεπε» πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του…
…που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ισως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα…
Καλό σου ταξίδι»
Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος µε την Ελένη Τούτουζα Πανταζοπούλου. Απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μέλος της «Nominating Committee», επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ήταν µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α. Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων, εκ των ιδρυτικών µελών του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Είχε δηµοσιεύσεις σε επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και ιατρούς, έκανε δεκάδες διαλέξεις, συνέταξε ερευνητικά άρθρα και ελληνικά σε ξένα περιοδικά. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. «στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία», διευθυντής συντάξεως των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη, πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών από το 2000, αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι τιµητικές διακρίσεις του ήταν πολλές όπως: Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Τιµητική διάκριση από τον δήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους δήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε 48ωρη απεργία, κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια
«Οι πολίτες αναγκάζονται να «βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», καθώς δυσκολεύονται να βρουν ραντεβού στο ΕΣΥ και αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρουν
Νοσοκομειακοί γιατροί
Ο Ψηφιακός Βοηθός προ των πυλών στα νοσοκομεία: Μειώνει τη γραφειοκρατεία για τους ασθενείς και εξοικονομεί χρόνο
Από τις αρχές του 2026, οι πολίτες θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν, μέσα από την εφαρμογή myHealth, πόσος είναι ο πραγματικός χρόνος αναμονής στα Επείγοντα των νοσοκομείων πριν καν φτάσουν εκεί
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
«Επικίνδυνες βροχές και μεγάλος όγκος νερού» – Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας από την Παρασκευή
Προς τις βραδινές ώρες της Παρασκευής ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας θα επιδεινώσει τον καιρό στη χώρα μας πρώτα στα δυτικά και μέσα στο σαββατοκύριακο και πιο ανατολικά
Βροχές 5
«Βράζουν» τα Βορίζια: Ο δεύτερος ελεύθερος σκοπευτής, το ανατριχιαστικό βίντεο, τα «άφαντα» όπλα και οι νέες απολογίες
Το βίντεο έχει τραβηχτεί από κινητό τηλέφωνο και έφτασε ανώνυμα στα χέρια των Αρχών - Έκρυθμο παραμένει το κλίμα στα Βορίζια με την έχθρα των δύο οικογενειών που αποτέλεσε αιτία του μακελειού να μην έχει τέλος
Η στιγμή των πυροβολισμών στα Βορίζια
30