Ελλάδα

Πέθανε στη φυλακή ο Παύλος Ψωμιάδης της ΑΣΠΙΣ

Ο επιχειρηματίας, πρώην μεγαλομέτοχος του Ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, απεβίωσε σήμερα το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ηταν 78 ετών και έφυγε από από καρδιακή ανακοπή. Είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Ασπίς» σε κάθειρξη 22 ετών.

Είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπατήσει συνολικά 37.000 ανθρώπους οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ήταν κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2010.

Ποιος ήταν ο Έλληνας “Μάντοφ”

Παιδί μεταναστών με καταγωγή από τον Πόντο, γεννήθηκε το 1939 και μεγάλωσε στα Ταμπούρια. Το 1953, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να δουλεύει σαν κλητήρας σε γνωστό πολυκατάστημα για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Ταυτόχρονα, πήγαινε σε νυχτερινό γυμνάσιο.

Από μικρός ασχολούνταν και με τον αθλητισμό. Στη σφαιροβολία αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης και μετά στο καράτε, άθλημα στο οποίο κατέκτησε τη μαύρη ζώνη.

Πέρασε στο Πάντειο και παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε να δουλεύει σε μια εταιρία εμπορικών αντιπροσωπειών. Οι ασφάλειες μπήκαν στη ζωή του το 1967, όταν έπιασε δουλειά στην American Life αρχικά και δύο χρόνια μετά στην Ιnteramerican. Και το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με την Ασπίς Πρόνοια, την εταιρία που έμελλε να χρεοκοπήσει και να οδηγηθεί στη φυλακή. Τότε, ιδιοκτήτης της Ασπίς ήταν ο Αλέξανδρος Ταμπουράς. Έγινε ο μέντοράς του και αργότερα ο… άσπονδος εχθρός του.

Το 1987, με τις ευλογίες του Ταμπουρά, ο Ψωμιάδης εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια. Η δεκαετία που έκανε “όνομα” και εδραιώθηκε στην ασφαλιστική εισφορά ήταν ο ’90. Τότε, εξαγόρασε την Ήλιος και έβαλε την Ασπίς στο Χρηματιστήριο.

Λίγα χρόνια αργότερα θα μπερδέψει, όπως κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε, τα ταμεία της επιχείρησής του με την… τσέπη του, εξέδωσε τα περίφημα Αspis Βonds και μέσα από την “τρέλα” του Χρηματιστηρίου της εποχής, προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές που ξεπερνούσαν τις προθεσμιακές καταθέσεις και τελικά, έφτασε η μέρα, που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, η Ασπίς πιέστηκε για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκαλύφθηκε «τρύπα» σχεδόν 400 εκατ. και η εταιρία βάρεσε “κανόνι”, αφήνοντας στο δρόμο 700 εργαζόμενους και χάνοντας τα λεφτά χιλιάδων ανθρώπων που είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους με συνταξιοδοτικά ή άλλα προγράμματα, στην Ασπίς.

Κατηγορήθηκε πως είχε εξαπατήσει 37.000 ανθρώπους, που πλήρωσαν σχεδόν 250 εκατ. σε ασφαλιστικά συμβόλαια. Καταδικάστηκε σε 22 χρόνια και ήταν στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2010. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα αποκάλυψη για τον θάνατο της Μυρτούς στην Κεφαλονιά: Ο 66χρονος είχε στείλει ξανά χρήματα στην 19χρονη
Στο κάδρο των Αρχών, βρίσκεται ο 66χρονος που επικοινώνησε τελευταίος με την Μυρτώ καθώς και ένας «Δημήτρης», που φέρεται να ήταν το όνομα που άκουσε ο 66χρονος λίγο πριν διακοπεί η συνομιλία του με την 19χρονη
Κεφαλονιά Μυρτώ
Για 6η ημέρα μπλοκάρουν το λιμάνι της Μυτιλήνης οι κτηνοτρόφοι - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
«Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας» - Την ίδια στιγμή η συνεχιζόμενη επί δέκα μέρες μη τροφοδότηση του νησιού με προϊόντα έχει απορρυθμίσει πλήρως την αγορά
Κτηνοτρόφοι συμμετέχουν στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο, εμποδίζοντας τη φόρτωση και εκφόρτωση φορτηγών από τα επιβατηγά πλοία της γραμμής, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Καρέ - καρέ το σοκαριστικό τροχαίο στην Ηλιούπολη με θύμα 64χρονο οδηγό μηχανής - «Μέσα σε 12 ώρες ο άνθρωπος τέλειωσε» λέει η σύζυγός του
Η Τροχαία Αττικής ζητά τη βοήθεια των πολιτών με ανακοίνωση της προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του οδηγού αυτοκινήτου
Βίντεο από το σοκαριστικό τροχαίο στην Ηλιούπολη με θύμα οδηγό μοτοσικλέτας