Ελλάδα

Πετράλωνα: Βουνό τα μπάζα από τα συντρίμμια και χαλάσματα την επόμενη μέρα της πτώσης της πολυκατοικίας

«Άκουσα ένα κρακ, σπάζαν τζάμια, άρχισαν να πέφτουν μπαλκόνια, παγώνεις που το βλέπεις» λέει άνδρας που είδε την κατάρρευση
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σοκαρισμένη και μουδιασμένη παραμένει η γειτονιά των Πετραλώνων, μετά την πτώση της πολυκατοικίας στην οδό Αλκμήνης, το μεσημέρι της Τρίτης (30.06.2026). Η επόμενη ημέρα βρίσκει την οδό γεμάτη συντρίμμια και ο χώρος παραμένει αποκλεισμένος από τις αρχές.

Ειδικό κλιμάκιο μηχανικών έφτασε λίγο μετά τις 12:30 στο σημείο ώστε να πραγματοποιηθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι από ειδικό κλιμάκιο μηχανικών για τη στατικότητα και των γύρω κτιρίων από την πολυκατοικία που έπεσε στην περιοχή των Πετραλώνων.

Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός γείτονα, ο οποίος έγινε αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής και είδε το κτίριο να υποχωρεί «καρέ καρέ», περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις δραματικές στιγμές της κατάρρευσης, τις τεχνικές αστοχίες, αλλά και την έγκαιρη παρέμβαση που απέτρεψε μια ανείπωτη τραγωδία.

Όλα ξεκίνησαν με έναν απόκοσμο θόρυβο που έκανε τους περιοίκους να παγώσουν, νομίζοντας ότι η γη άνοιξε κάτω από τα πόδια τους «άκουσα ένα τρίξιμο. Σπάζανε τα τζάμια πρώτα. Κρακ, κρακ, κρακ και μετά άρχισε και έπεφτε σιγά-σιγά από πάνω», περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυρας στο Orange Press Agency. «Και λέω εγώ, σεισμός γίνεται; Κοίτα, σεισμός! Μόνο με σεισμό πέφτουνε έτσι κτίρια. Έβλεπες ένα τρίξιμο, να ξεκολλάει, να πέφτουν τα τζάμια, τα air condition, τα μπαλκόνια, όλα… ένα μάτσο χάλι έπεφταν κάτω. Αυτό δεν κράτησε πολύ, ζήτημα να ήταν είκοσι δευτερόλεπτα; Και μετά, μια σκόνη μέχρι απάνω. Βγήκαμε απέναντι, όλοι φωνάζανε».

Προσπαθώντας να εξηγήσει πώς φτάσαμε στην κατάρρευση, ο γείτονας παρομοιάζει το περιστατικό με παιδικό παιχνίδι στην άμμο, αναδεικνύοντας τις σοβαρές αστοχίες των εργασιών στο διπλανό οικόπεδο. «Είναι σαν να χτίζεις στην άμμο ένα σπιτάκι και να σκάψεις δίπλα, δεν θα πέσει; Ακριβώς το ίδιο», σημειώνει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, η συγκεκριμένη πολυκατοικία ήταν κατασκευής του 1970, είχε επηρεαστεί πιθανώς από παλιούς σεισμούς και ουσιαστικά τη συγκρατούσε το διπλανό κτίριο.

Σκάψανε για αποθήκες και γκαράζ. Τα θεμέλια αυτής της πολυκατοικίας ήταν στα δύο με τρία μέτρα, κι αυτοί σκάψανε έξι μέτρα, πήγανε δηλαδή κάτω από τα θεμέλια. Ρίχνανε μπετό για να την πιάσουν, αλλά με το βάρος του μπετό υποχώρησε το χώμα. Επιπλέον, τα Πετράλωνα εδώ από κάτω έχουν παντού νερά και χώματα. Όπου κάνουν οικοδομές έχει νερό και κάνουν συνεχή άντληση» προσθέτει.

 

Ο τρόμος για εγκλωβισμένους ενοίκους

Η πρώτη σκέψη όλων όσοι έβλεπαν το κτίριο να γίνεται μια μάζα από μπάζα, ήταν αν υπήρχαν εγκλωβισμένοι μέσα στα διαμερίσματα. «Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Είπα πάνε αυτοί, δεν υπάρχει περίπτωση να σώθηκαν. Έγινε ένα βουνό ερείπια», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό που αντίκρισε τον έκανε να παγώσει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο εργολάβος έδρασε ακαριαία όταν κατάλαβε τον κίνδυνο: «Ο εργολάβος είχε χτυπήσει έγκαιρα όλα τα κουδούνια και είχαν βγει όλοι έξω, γιατί η πολυκατοικία έτριζε και φαινόταν ότι θα πέσει. Για να το δεις αυτό παγώνεις, αλλά τον άνθρωπο, τον φουκαρά τον εργολάβο, εγώ τον λυπάμαι. Θέλει κανείς να ρίξει την πολυκατοικία άμα κάνει οικοδομή; Ειδοποίησε τον κόσμο και τώρα θα βρει τον μεγάλο μπελά του».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ryanair: Νέο βίντεο από την πτήση τρόμου – «Το κεφάλι του άνδρα ήταν έξω από το σπασμένο παράθυρο» λέει επιβάτιδα
«Επικράτησε πανικός με ουρλιαχτά και φωνές επειδή χάσαμε αμέσως και ύψος από την αποσυμπίεση», ανέφερε η επιβάτης για τις στιγμές που επικράτησαν στην καμπίνα μετά το σπάσιμο του παραθύρου
Το αεροπλάνο της Ryanair
Marfin: Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος – Το χρονικό της δολοφονίας τριών αθώων ανθρώπων και ενός αγέννητου παιδιού
Δεκαέξι χρόνια μετά ο φάκελος της υπόθεσης που συγκλόνισε τη χώρα ανοίγει ξανά και όλοι ελπίζουν για δικαίωση της μνήμης της Αγγελικής, της Βιβής και του Νώντα
Φωτογραφία αρχείου από τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της τράπεζας MARFIN στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, κατά την διάρκεια απεργιακής διαδήλωσης στις 5 Μαΐου 2010. Από τον εμπρησμό έχασαν την ζωή τους η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, η 32χρονη έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης. 
(PHASMA
Φωτιά στο Ίνι Ηρακλείου: Επιχειρούν εναέρια μέσα
Κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα 42 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ και 13 οχήματα ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί 1 ελικόπτερο
Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής
Εδραιώνεται το καλοκαίρι το επόμενο δεκαήμερο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, φεύγει η αστάθεια
Οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα, χωρίς όμως, προς το παρόν, να προκύπτει μια γενικευμένη και παρατεταμένη ακραία θερμή κατάσταση για ολόκληρη τη χώρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Δύο συλλήψεις για τον φονικό εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς – Καταζητείται μια 46χρονη
Κανείς από τους 3 δεν είχε μπει στο κάδρο των ερευνών, ωστόσο μετά από τη νέα έκθεση του FBI και με εκτεταμένη ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού οι Αρχές οδηγήθηκαν στα πρόσωπα αυτά που τότε ήταν 30 και 26 ετών
Εμπρησμός στη Marfin 281