Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Πιέσεις και μαγειρέματα για να πάρει ο ανιψιός την έδρα στο πανεπιστήμιο

Πιέσεις και μαγειρέματα για να πάρει ο ανιψιός την έδρα στο πανεπιστήμιο

Διεκδίκησε τη θέση του επίκουρου καθηγητή στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών με διδακτορικό τίτλο τον οποίο είχε καταφέρει να εξασφαλίσει με λογοκλοπή, ενώ μέλος της επιτροπής ορίστηκε ένας θείος του, ο οποίος όπως αναφέρουν οι καταγγελίες προσπάθησε να τον πριμοδοτήσει προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη θέση. Σαν να μην έφτασαν όλα τα παραπάνω, υπέρ του συγκεκριμένου υποψηφίου οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ασκήθηκαν πιέσεις κι από ένα ακόμα συγγενικό του πρόσωπο, που είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Ο θύμοσοφος λαός λέει πώς “Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη τα πάντα γίνονται”. Κι από ό,τι φαίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση η παροιμία βρίσκει πλήρη εφαρμογή. Πρόκειται για μια περίπτωση όπου γίνεται λόγος για περίεργα “μαγειρέματα” αλλά και πιέσεις συγγενικών προσώπων, έτσι ώστε το δικό τους παιδί να αναδειχθεί σε επίκουρο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν πριν ενός έτους όταν η πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου με αναφορά της προς το ΕΚΠΑ κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε το εκλεκτορικό σώμα και η εισηγητική επιτροπή για την προκήρυξη της θέσης επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο “Ιστορίας της Φιλοσοφίας”.

Η συγκεκριμένη επιτροπή απαρτίζονταν από τον κ. Λάμπρο Σιάσο (καθηγητή του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ), τον κ. Κωνσταντίνο Πέτσιο (καθηγητή του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και τον κ. Παναγιώτη Θανασά (αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφίας τότε στο ΑΠΘ, τώρα στο τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ).

Τη θέση διεκδίκησαν 38 άτομα. Οι κύριοι Σιάσος και Πέτσιος πρότειναν το ίδιο άτομο για τη θέση, ενώ ο κ. Θανασάς πρότεινε άλλον υποψήφιο, συντάσσοντας ξεχωριστή εισηγητική έκθεση, στην οποία υποστήριζε ότι ο κ. Ρεντίφης, δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα για τη θέση.

Όπως όμως καταγγέλλει η κ. Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου, τότε ήρθε στην επιτροπή μια αποκάλυψη. “Από τεκμηριωμένη καταγγελία ενημερωθήκαμε ότι στα έργα ενός εκ των υποψηφίων, του κ. Ρεντίφη, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες λογοκλοπές. Η καταγγελία απεδείκνυε ότι ο κ. Ρεντίφης, χρησιμοποιούσε πολλά κείμενα άλλων συγγραφέων, αυτολεξεί ή σχεδόν αυτολεξεί, χωρίς αναφορά στην πηγή του. Ο περαιτέρω έλεγχος επιβεβαίωσε την έκταση των λογοκλοπών”.

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τις καταγγελίες περί λογοκλοπής, έγινε γνωστό ότι το ένα μέλος της Εισηγητικής Επιτροπής ήταν συγγενής του υποψήφιου Γ. Ρεντίφη. Ο κ. Λάμπρος Σιάσος που είχε κάνει θετική εισήγηση για τον καταγγελλόμενο αντιγραφέα ανέφερε, σύμφωνα με την καταγγελία της κ. Βάνας Νικολαΐδου – Κυριανίδου τα εξής: “Είναι παιδί του ξαδέρφου μου. Οι πατεράδες μας είναι αδέλφια”.

Ο κ. Λάμπρος Σιάσος παραιτήθηκε από την Εισηγητική Επιτροπή, ωστόσο οι πιέσεις για να λάβει τη θέση ο ανιψιός του δεν σταμάτησαν εκεί. “Συνάδελφοι του τμήματος – μέλη του εκλεκτορικού μου έκαναν γνωστό το ότι τους ασκήθηκαν διάφορες ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αγνοήσουν τις διαπιστωμένες λογοκλοπές και να ψηφίσουν υπέρ του συγκεκριμένου λογοκλόπου. Και εγώ προσωπικά έχω δεχθεί απειλές για μήνυση και δικαστικές διώξεις”, λέει στην αναφορά της προς το ΕΚΠΑ, η κ. Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου.

Όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, ρόλο υπέρ της εκλογής του Γεράσιμου Ρεντίφη, είχε και ο καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος. Η τότε πρόεδρος στο τμήμα υποβολή υποψηφιότητας κ. Μαρίζα Φουντοπούλου ανέφερε ότι ο κ. Γεράσιμος Σιάσος ήταν ενήμερος για την επιλογή του κ. Λάμπρου Σιάσου στο εκλεκτορικό και στην εισηγητική επιτροπή κι ότι είχε ασκήσει πιέσεις υπέρ της εκλογής του προτεινόμενου υποψηφίου.

Από την πλευρά του, το τρίτο μέλος της επιτροπής που είχε προτείνει άλλο υποψήφιο, ο κ. Παναγιώτης Θανασάς έχει υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής υποψηφίου του είχε αφήσει αλγεινές εντυπώσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι η προκήρυξη της θέσης ακόμα και από τη στιγμή που προκηρύχθηκε η θέση το Δεκέμβριο του 2017, συνοδεύτηκε από φήμες πως προορίζεται για συγκεκριμένο άτομο που υποστηρίζεται από κάποια ομάδα της ιατρικής σχολής, μέλος της οποίας συνδέεται συγγενικά μαζί του. Ο ίδιος σε αναφορές του τονίζει ότι κι αυτός έγινε δέκτης πιέσεων, με παρεμβάσεις μάλιστα που επικαλούνταν ακόμα και τον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος δεν γνώριζε και δεν είχε καμία εμπλοκή και ενδιαφέρον για το ζήτημα. Μάλιστα ο κ. Θανασάς επισημαίνει, ότι όταν ορίστηκε μέλος της επιτροπής διαπίστωσε ότι τα άλλα δύο μέλη ήταν αποφασισμένα να προτείνουν το συγκεκριμένο υποψήφιο. Τελικά η εκλογή απέβη άγονη. 

“Ψευδείς καταγγελίες”

Από την πλευρά του ο κ. Γεράσιμος Σιάσος αναφέρει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με το συγκεκριμένο ζήτημα κι ότι δεν θα μπορούσε να έχει ουδεμία αρμοδιότητα στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου σε άλλη σχολή. Τονίζει ότι οι καταγγελίες είναι ψευδείς και έχουν σκοπιμότητα. Μάλιστα αναφέρει ότι όλα γίνονται εν όψη των εκλογών στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στις οποίες θα συμμετάσχει.

Μάλιστα σε μήνυμα του που έστειλε σε συναδέρφους του αναφέρει τα εξής: «Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, πρόσφατα ενημερώθηκα ότι λόγω της υποψηφιότητάς μου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της σχολής επίκειται οργανωμένη προσπάθεια δυσφήμησης μου από μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η διαδρομή μου στη σχολή χαρακτηριζόταν πάντοτε από το “καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται”. Προσπερνώντας με χιούμορ τις “απειλές”, η απάντησή μας θα είναι πάντα το όραμα, η συνέπεια, η δημιουργική διάθεση, το δίκαιο, η εμπιστοσύνη, η συναδελφικότητα και τελικά το χαμόγελό μας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις