Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Πήραν με χειροπέδες το αυτιστικό παιδί μου”! Απίστευτες καταγγελίες μητέρας

καταγγελίες

– Συγκλονίζει μιλώντας στο newsit.gr η Παναγιώτα Λιώλιου, εξιστορώντας τον Γολγοθά που ζει η ίδια και ο γιος της
– Απίστευτες καταγγελίες για την αντιμετώπιση του παιδιού της που πάσχει από αυτισμό
– Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, οι κρίσεις του παιδιού και οι “έφοδοι” των αστυνομικών
– Η λέξη που “πυροδότησε” την κρίση και τα λόγια της μάνας που συγκλονίζουν

Η Παναγιώτα Λιώλιου, μητέρα αυτιστικού παιδιού περιγράφει στο newsit.gr τον Γολγοθά που περνάει το παιδί της, το οποίο τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκεται καθηλωμένο στο Δρομοκαΐτειο. «Στις 15 Ιουνίου, πήραν το γιο μου με χειροπέδες γιατί αναστατώθηκε και φοβήθηκε και το πήγαν στο Δρομοκαΐτειο», λέει.

«Χθες ήμασταν χαρούμενοι γιατί επιτέλους θα φεύγαμε από το νοσοκομείο και θα πηγαίναμε σε οικοτροφείο της Κορίνθου. Ο γιος μου άκουσε την λέξη Σκαραμαγκά, έπαθε κρίση και το προσωπικό του οικοτροφείου μας παράτησε και έφυγε», συνεχίζει, με την ιστορία της να είναι πραγματικά συγκλονιστική.

«Ο χώρος είναι ακατάλληλος διότι δεν έχουμε ούτε θαλάμους, ούτε προσωπικό εξιδανικευμένο γι αυτού του τύπου ασθενείς», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου, Ισίδωρος Πρώιος.

Απίστευτες καταγγελίες από την μητέρα

«Ο γιος μου νοσηλευόταν στο ίδρυμα Σκαραμαγκά για πέντε χρόνια και όταν έκλεισε μεταφέρθηκε στο οικοτροφείο Έπακμος στην Αγία Παρασκευή. Έμεινε εκεί από τέλη Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου. Ήταν πολύ καλός, υπάκουος και λειτουργικός. Στις 15 Ιουνίου έγινε μια αλλαγή στο πρόγραμμά του, μάλλον λόγω έλλειψης κάποιου από το προσωπικό. Ο γιος μου αναστατώθηκε γιατί είναι αυτιστικός και αν δεν τους ενημερώσεις για τις αλλαγές εκνευρίζονται. Με πήραν τηλέφωνο το απόγευμα και μου είπαν ότι ο γιος μου είναι ανήσυχος. Τους είπα ότι επειδή μένω στο Αίγιο να περιμένουν και θα έρθω.

Εκείνοι δεν περίμεναν και όταν ο γιος μου κοιμήθηκε στις 10.30 το βράδυ, πήγαν αστυνομικοί, με περιπολικό ξύπνησαν το παιδί γιατί όφειλαν να κάνουν τη δουλειά τους εφόσον ενημερώθηκε ο εισαγγελέας από τον διευθυντή. Με εισαγγελική παραγγελία πήγαν οι αστυνομικοί, πήραν το γιο μου με χειροπέδες γιατί το παιδί μου αναστατώθηκε και φοβήθηκε και το πήγαν στο Δρομοκαΐτειο όπου έγινε εισαγωγή για 15 ημέρες σε μια κλινική στο Ταρσή του Δρομοκαΐτειου.

Πήγα και εγώ, είδα το γιο μου φυσικά ακινητοποιημένο γιατί το νοσοκομείο αυτό δεν είναι εξειδικευμένο για τον αυτισμό, είναι για άλλες διαταραχές. Στις 29 Ιουνίου πήραμε εξιτήριο και επιστρέψαμε στο οικοτροφείο Έπακμος. Ο διευθυντής μου είπε ότι αν ο γιος μου επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά να ξέρεις ότι θα ξανά γίνει εισαγγελική παραγγελία. Τον παρακάλεσα και του είπα ότι είναι ανεπίτρεπτα αυτά τα πράγματα από ένα οικοτροφείο σαν το δικό σας, εξειδικευμένο στον αυτισμό και παίρνει 100 ευρώ την ημέρα (αυτό είναι κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος)», καταγγέλλει η γυναίκα που ζει ένα δράμα.

Ακούστε τις καταγγελίες της κ. Λιώλιου στο newsit.gr

“Μόλις ακούει τη λέξη Σκαραμαγκά παθαίνει αυτόματα μια κρίση”

Η κυρία Λιώλιου συνεχίζει να εξιστορεί στο newsit.gr τον Γολγοθά που ζει η ίδια και ο γιος της, τονίζοντας: «Μετά από δυο ημέρες έγινε η επόμενη εισαγγελική παραγγελία. Οπότε πηγαίνω και βλέπω το παιδί μου σε μια άλλη κλινική του Δρομοκαΐτειου. Από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα είμαστε στο Κουντουριώτειο, προσπαθώντας μαζί με την διευθύντρια της κλινικής και ψυχίατρο κα. Δόγκα, να βρει μια λύση για το παιδί, μαζί με τον υποδιοικητή Θεοχάρη.

Ο υποδιοικητής και η κα. Δόγκα που παρακολουθεί τον γιο μου, η οποία τον έχει ηρεμήσει και τον έχει φέρει σε πολύ καλή κατάσταση, ήρθαν σε επικοινωνία με το οικοτροφείο της Κορίνθου για την μεταφορά του παιδιού.

Έτσι ετοιμαστήκαμε, ήμασταν χαρούμενοι το παιδί και εγώ γιατί επιτέλους θα φεύγαμε από το Δρομοκαΐτειο και θα λυνόντουσαν τα προβλήματα. Ήρθαν 4 εξειδικευμένοι, ανάμεσά τους ψυχίατρος και ψυχολόγος, μπήκαν μέσα στο δωμάτιο και το παιδί τρόμαξε λίγο γιατί μπήκαν όλοι μαζί, ενώ η γιατρός τους είχε ενημερώσει να μπουν ήρεμα. Κατεβήκαμε με το παιδί κάτω και περιμέναμε το αυτοκίνητο να έρθει να μας πάρει. Ο Βασίλης εκείνη τη στιγμή είπε, δεν πάμε στον ξενώνα και η ψυχολόγος του απάντησε, όχι δεν πάμε στον Σκαραμαγκά.

Επειδή στον Σκαραμαγκά δεν είχε περάσει πολύ καλά, μόλις ακούει τη λέξη Σκαραμαγκά παθαίνει αυτόματα μια κρίση.

Η γυναίκα προφανώς δεν το γνώριζε αυτό, αλλά πραγματικά απορώ πως ανέφερε αυτή την λέξη. Έτσι ο γιος μου έπαθε μια επιθετική κρίση

Ωστόσο οι τέσσερις θεράποντες όφειλαν να με βοηθήσουν. Αντιθέτως, είχαν μαζευτεί σε μια άκρη, παρακολουθούσαν και περίμεναν πότε θα την κάνουν. Το παιδί το ηρέμησα με εγώ και η κυρία Δόγκα. Αμέσως μετά ήρθαν και μου είπαν φεύγουμε θα τα πούμε στο τέλος της εβδομάδας. Τους λέω ορίστε; Που πάτε; Μην μας αφήνετε εδώ. Μετά από όλα αυτά το παιδί ξεκίνησε να με χτυπά και ευτυχώς μπήκε στην μέση η κυρία Δόγκα, το ηρεμήσαμε και το πήγαμε πάλι πάνω στην κλινική».

Το έγγραφο που φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας το newsit.gr τα… λέει όλα

καταγγελίες

Ακούστε το δεύτερο μέρος με τις καταγγελίες της μητέρας του παιδιού

Τι απαντά το Δρομοκαΐτειο

«Αυτό το παιδί βρίσκεται στο Δρομοκαΐτειο από τον Ιούλιο, ο χώρος είναι ακατάλληλος διότι δεν έχουμε ούτε θαλάμους, ούτε προσωπικό εξιδανικευμένο γι αυτού του τύπου ασθενείς, αναφέρει από την πλευρά του στο newsit.gr, ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου.

«Ήρθε αντιπροσωπεία του υπουργείου υγείας και έκρινε ότι το παιδί πρέπει να πάει σε ειδική μονάδα. Αυτή η μονάδα είναι ο Ευαγγελισμός που βρίσκεται στο νόμο Κορινθίας στο Άσσο. Ήρθε στο νοσοκομείο προσωπικό από αυτή την μονάδα που είναι ιδιωτική και το παιδί επειδή είδε μαζεμένους τέσσερις ανθρώπους αντέδρασε. Αυτοί σηκώθηκαν και έφυγαν με την σκέψη ότι δεν τις κάνει, γιατί ήταν επιθετικός, ενώ η θεραπεύουσα γιατρός του ασθενή, τους είχε πει να μην πάνε όλοι μαζί και να παρουσιαστούν στο παιδί, αλλά ένας, ένας. Δηλαδή δεν επέδειξαν την απαιτούμενη συμπεριφορά όπως οι ψυχίατροι υποδεικνύουν και υποστηρίζουν ότι έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτά τα παιδιά που έχουν αυτήν την «αρρώστια».

Σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς κανένας από αυτούς να ενημερώσουν τη διοίκηση. Έφυγαν με το επιχείρημα ότι δεν τους κάνει το παιδί αυτό για να το πάρουν στην μονάδα που λειτουργεί για αυτού του τύπου ασθενείς.

Αυτό το παιδί βρίσκεται στο Δρομοκαΐτειο από τον Ιουλίου, ο χώρος είναι ακατάλληλος διότι δεν έχουμε ούτε θαλάμους, ούτε προσωπικό εξιδανικευμένο γι αυτού του τύπου ασθενείς».

Ακούστε όσα λέει ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου στο newsit.gr

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις