Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Πιστοποιητικό νόσησης: Πως θα εκδίδεται – Τέλος το αλαλούμ με τις αναρρωτικές άδειες

Πιστοποιητικό νόσησης: Πως θα εκδίδεται – Τέλος το αλαλούμ με τις αναρρωτικές άδειες

Τα κενά που υπήρχαν στην έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης αλλά, κυρίως, με τα τεστ που απαιτούνται για να πάρει ένας εργαζόμενος αναρρωτική άδεια σε περίπτωση που νοσήσει, επιχειρεί να «κλείσει» η ΚΥΑ που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (04.01.2022).

Πλέον, δεν θα απαιτείται PCR test για να βγάλει ένας εμβολιασμένος πολίτης που νόσησε με κορονοϊό, πιστοποιητικό νόσησης. Αρκεί ένα rapid test, σύμφωνα με την ΚΥΑ, και το πιστοποιητικό δεν θα εκδίδεται 30 μέρες μετά το θετικό τεστ αλλά 14 μέρες μετά.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

Πόσο ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης

Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τι προβλέπεται για άδειες

Με την ΚΥΑ μπαίνει τέλος και στο αλαλούμ που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τις άδειες των εργαζομένων που νόσησαν και έπρεπε να μείνουν καραντίνα.

Μέχρι τώρα απαιτούνταν PCR test για το πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο έως χθες κόστιζε 60 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά αλλά και να στήνονται στις ουρές σε διαγνωστικά κέντρα.

Πλέον, για να πάρει άδεια νόσησης ένας εργαζόμενος, είτε εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος, απαιτείται μόνο η δήλωση θετικού rapid test και γι’ αυτό θα υπάρξει και η απαραίτητη αλλαγή στο σύστημα Εργάνη.

Για τις άδειες, στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι:

«Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

Ειδικώς ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 38 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83)».

Η ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης και τις αναρρωτικές άδειες ισχύει έως και τις 17 Ιανουαρίου 2022 στις 6.00.

Δείτε την ΚΥΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις