Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Πληγή» η φυγή των γιατρών από τα παραμεθόρια νησιά – Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

«Πληγή» η φυγή των γιατρών από τα παραμεθόρια νησιά – Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Με επιδόματα άγονης γραμμής του … 1983 επιχειρούν εις μάτην όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις να στελεχώσουν τα νησιά της άγονης γραμμής, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται εις βάρος της υγείας των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας.

Τελευταία μάλιστα, τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στις δομές του ΕΣΥ στα νησιά, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία, η φυγή γιατρών από τις άγονες περιοχές και η απροθυμία προσέλευσής τους σε αυτές, τείνουν να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα.

«Τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών, ούτε με μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες», όπως αναφέρει σε σχετική παρέμβασή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), και προσθέτει πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών και να επιδεινώνονται περαιτέρω οι συνθήκες εργασίας των γιατρών που απομένουν στα νησιά.

Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει «σοβαρό» και «κρίσιμο» το θέμα και για το λόγο αυτό παρουσίασε πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, νέα επικαιροποιημένη πρόταση για τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για τη στελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας άγονων και νησιωτικών περιοχών.

Συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου έστειλε στους Υπουργούς Υγείας, ολοκληρωμένη επικαιροποιημένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε αυτές τις περιοχές.

Η πρόταση δε καλύπτει τόσο τους υπηρετούντες όσο και τους νέους γιατρούς.

ΠΙΣ: «Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ για το επίδομα άγονου»

Ειδικά για το επίδομα αγόνου επισημαίνεται ότι η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να το καταβάλει με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του … 1983!!! (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό.

Έτσι για τον υπολογισμό του μηναίου επιδόματος αγόνου θεωρείται ότι ο μισθός:

  • Επιμελητή Β΄ είναι 142,56 ευρώ,
  • Επιμελητή, Α΄ 178,20 ευρώ,
  • Διευθυντή, 225,71 ευρώ

και επί αυτών των θεωρητικών μισθών εφαρμόζεται το 8 έως 50% για το επίδομα αγόνου, το οποίο ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112,85 ευρώ!

Ειδικά, σχετικά με την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου, ώστε να συνδέεται με τον τωρινό βασικό μισθό των γιατρών, η ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 54Ε του νόμου 4999/23 «καθυστερεί απαράδεκτα και θα έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί», όπως λένε οι γιατροί, οι οποίοι μάλιστα επανήλθαν με σχετικές επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας στις 20 Μαρτίου 2023 και στις 5 Απριλίου 2023.

«Συναισθανόμενοι την επιτακτικότητα του θέματος αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ άμεσα, ώστε να χορηγηθεί το επίδομα αγόνου στους δικαιούχους γιατρούς ΕΣΥ αφορολόγητο και με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς ΕΣΥ που ισχύουν. Επίσης, καλούμε το σύνολο των κομμάτων να τοποθετηθούν επί του πλαισίου κινήτρων που ο ΠΙΣ έχει εισηγηθεί», καταλήγει ο ΠΙΣ.

Της Γιάννας Σουλάκη – iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις