Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

«Πνίγει» νησιά και ανεμβολίαστους ο κορονοϊός – Κοκκινίζουν περιοχές, αυξάνονται οι νοσηλείες

«Πνίγει» νησιά και ανεμβολίαστους ο κορονοϊός – Κοκκινίζουν περιοχές, αυξάνονται οι νοσηλείες

Φουντώνει ο κορονοϊός σε πολλές περιοχές της χώρας, με την κατάσταση να δυσκολεύει επικίνδυνα την ώρα που κρούσματα και νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία.

Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού και η μετάλλαξη Δέλτα έχουν χτυπήσει ιδιαίτερα τα νησιά που πολιορκούνται από την πανδημία.

Νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα ενδέχεται να εφαρμοστούν σε πολλές περιοχές, με τη μάσκα ίσως να επιστρέφει υποχρεωτικά στα σοκάκια των νησιών.

Μετά από μήνες Πιερία, Καρδίτσα, Αχαία και Κόρινθος ανεβαίνουν επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ πλέον ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση καθώς μετά το Ηράκλειο και σε Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα».

Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου ήχησε όμως και για τη Θεσσαλονίκη που μέτρησε το τελευταίο 24ωρο 290 κρούσματα και η Αττική 1.102. Την Παρασκευή (23.07.2021) τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα ήταν 2.854.

Συναγερμός στα νησιά

Τα κύματα των τουριστών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων έφεραν πολλά νησιά ένα βήμα πριν από το κόκκινο.

Ειδικότερα καθημερινά καταγράφονται δεκάδες κρούσματα σε πολλά νησιά σε όλη την Ελλάδα. Όπως φαίνεται και από τον απολογισμό της Παρασκευής σε νησιά όπως Ζάκυνθο (23), Λέσβο (22), Κέρκυρα (28), Κω (14), Ρόδο (50) ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα. 

Τρομάζει ο αριθμός των κρουσμάτων στους ανεμβολίαστους

Το τέταρτο κύμα κορονοϊού χτυπά τους ανεμβολίαστους με τους επιστήμονες να τρομάζουν από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά σε άτομα 40 έως 60 ετών που απειλούνται από σοβαρή νόσο και δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Το ποσοστό εμβολιασμού στις συγκεκριμένες ηλικίες είναι μόλις 65% πράγμα που σημαίνει ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να κολλήσει και να νοσήσει.

Click4more: Κορονοϊός: «Απλώνει» επικίνδυνα σε όλη την Ελλάδα – 1.102 νέα κρούσματα στην Αττική – Όλος ο χάρτης της διασποράς

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε σε αυτό το κύμα της πανδημίας ο κορονοϊός θα επισκεφθεί τους πάντες, «μηδενός εξαιρουμένου εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

«Το εμβόλιο προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη μόλυνση. Αν έρθετε σε επαφή δεν θα μολυνθείτε, εάν δε μολυνθείτε έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η ραγδαία εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, οφείλεται στην κυρίαρχη πλέον και στη χώρα μας μετάλλαξη Δέλτα. Τις τελευταίες μέρες πάντως καταγράφεται ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων.

Αύξηση 70% των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα 

Η αύξηση εξάλλου των νοσηλειών λόγω κορονοϊού έχει χτυπήσει καμπανάκι στο ΕΣΥ, καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν.

Πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν σε 130.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 70%. Χαρακτηριστικό είναι ότι Δευτέρα οι εισαγωγές ήταν 141 και χθες έφτασαν τις 173. Σύμφωνα με μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα υπεύθυνο είναι το στέλεχος «Δέλτα» που είναι 44% πιο μεταδοτικό από τη βρετανική παραλλαγή.

Ο έλεγχος της διασποράς είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς οι ειδικοί θέλουν να δουν τους επιδημιολογικούς δείκτες να υποχωρούν πριν τον 15Αύγουστο.

Στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, την περασμένη εβδομάδα έγιναν 5 εισαγωγές ασθενών με Covid, ενώ σήμερα με το τέλος της εφημερίας οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Παρατηρήσαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 30 -40 και 50% των εισαγωγών από εφημερία σε εφημερία. έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές σε σχέση με πριν από 20- 25 ημέρες. Τις περισσότερες φορές άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Δημήτρης Πιστόλας, Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ευαγγελισμού.

Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο Σωτηρία τον Ιούνιο η πληρότητα στις κλίνες covid άγγιζε το 30% ενώ τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 100%.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για απαγόρευση εισόδου στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους αν η επιδημιολογική κατάσταση επιβαρυνθεί στη χώρα το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα εφαρμοστεί το μοντέλο της εστίασης και στο λιανεμπόριο απάντησε…. «Αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας».

Βασίλης Κικίλιας: Μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για τον εμβολιασμό

Παράλληλα η κυβέρνηση για μπορέσει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, δίνει οικονομικά κίνητρα σε φαρμακοποιούς και γιατρούς όπως ανακοινώθηκε για στόματος Βασίλη Κικίλια.

Οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θα πιστώνονται 10 ευρώ στον λογαριασμό τους όταν θα κλείνουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο OPEN. Επίσης, όπως σημείωσε, το ποσό που θα πιστώνεται σε γιατρούς που εμβολιάζουν ασθενείς στο ιατρείο τους αυξάνεται από 3 ευρώ στα 20 ευρώ. Το ποσό των 50 ευρώ θα δίνεται σε όλους τους γιατρούς που θα εμβολιάζουν κατάκοιτους ασθενείς στο σπίτι τους.

Πληροφορίες MEGA, ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις