Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

ΠΟΕΔΗΝ: Ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid

ΠΟΕΔΗΝ: Ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid

Εντολή για την μετατροπή του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού και την εκκένωσή του από άλλους ασθενείς έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. 

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr θα μεταφερθούν 15 ασθενείς non covid στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες κλιμακωτά η μεταφορά και άλλων ασθενών. 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα και το newsit.gr την πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας διανύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική, που ξεπέρασε πλέον τα όρια αντοχής του. Οριακή είναι η διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες Covid-19, ενώ ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ. Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής αναζητώντας μάταια κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iatropedia.gr, οι ασθενείς αυτοί έχουν ξεπεράσει τους 50.

Click4More ΕΣΥ ώρα «μηδέν»: Τέλος τα κρεβάτια σε ΜΕΘ – Δεκάδες ασθενείς σε λίστες αναμονής για Εντατική

Το σύστημα δημόσιας περίθαλψης αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες της κορύφωσης του τρίτου πανδημικού κύματος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν υγειονομικές αρχές και κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Οι εφημερίες είναι πλέον δραματικές, όπως λένε οι ίδιοι.

Με δυναμικότητα περίπου 360 κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, πληρότητα στο 100% σε κλίνες Εντατικής εμφανίζουν σήμερα μικρά και μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι το Σισμανόγλειο, το Γεννηματάς, ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία, το Αγία Όλγα, το Ελπίς, το ΝΙΜΤΣ, το Ιπποκράτειο, ο Ερυθρός Σταυρός, το Ασκληπιείο, το Τζάνειο, το Αττικόν και το Θριάσιο.

Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο υπάρχουν συνολικά 2.251 νοσηλευτικές κλίνες στο ΕΣΥ και νοσηλεύονται σ’ αυτές, 1.995 ασθενείς με κορονοϊό. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς από άλλες νόσους.

Σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών

Η δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 ημέρες. Η παρουσία των μεταλλαγμένων και πιο μεταδοτικών στελεχών σε συνδυασμό με την κόπωση του πληθυσμού φαίνεται να ακυρώνουν την όποια αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων.

Σανίδα σωτηρίας αναζητά το υπουργείο Υγείας στον ιδιωτικό τομέα που διαθέτει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες νοσηλείας. Ήδη οι ιδιώτες έχουν διαθέσει πολύ περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ για εκτός Covid ασθενείς, ενώ δύο νοσοκομεία των ομίλων Υγεία (Μαιευτήριο Λητώ) και Ιατρικού Κέντρου (Ι.Κ. Περιστερίου), διέθεσαν επιπλέον 145 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό (85 και 60 αντίστοιχα).

Οι ανάγκες ωστόσο, διογκώνονται καθημερινά και αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση, ότι μόνο με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.

Ακόμη πιο δραματική είναι η έλλειψη γιατρών. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες να ενταχθούν στο ΕΣΥ, με παροχή αυξημένων κινήτρων, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί επέκταση της συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.

ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις